Nem tudnak dönteni az útdíjról

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt kedd reggel az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét – írja az MTI.

hirdetés

Latorcai János levezető elnök ezért berekesztette a tanácskozást.

Az MSZP azért kérte rendkívüli ülés összehívását, hogy a Ház parlamenti határozatban rögzítse az M0-s körgyűrű és bevezető szakaszainak díjmentességét. A szocialisták kezdeményezését az LMP és független képviselők is támogatták. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban már korábban jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre.

A kedd reggel 8 órára összehívott plenáris ülésre, házelnöki jogkörben kiadott napirendi javaslatot sem kézfelemeléses, sem gépi szavazással nem tudták elfogadni, mert nem volt meg a szükséges többség. A gépi voksoláson 50 igen és – a jelenlévő Fidesz-KDNP-s politikusoktól – 3 nem szavazat érkezett a napirendi javaslatra.

A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre – akkor kormánypárti kezdeményezésre -, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényeket.