Nem vagyunk annyira eladósodva

Nemzetközi összehasonlításban a magyarok nincsenek annyira eladósodva, mint azt sokan gondolnák, Dél-Európában és a kelet-közép európai régióban is magasabb a lakosság hitelállománya a megtakarításaihoz képest, mint Magyarországon – derül ki a Bankmonitor.hu friss nemzetközi elemzéséből.

hirdetés

Az összefoglaló szerint Európában a legmagasabb az eladósodottság Dániában, Finnországban és Észtországban. A mutató itt 60-90 százalék közötti, a legalacsonyabb az eladósodottsági szint a lakosság körében 24-30 százalékos mértékkel Olaszországban, Belgiumban és Németországban.

Kelet-Közép- vagy Dél-Európa lakosságának eladósodottsága magasabb a magyarnál, a régiós átlaghoz a jelenlegi hitelek mellé minden jövedelemmel rendelkező magyarnak még 331 ezer forint kölcsönt kellene felvennie – jegyzi meg az elemzés.

A devizahitelek keserű tapasztalatai miatt, miközben Európa más részein nőtt, Magyarországon az elmúlt 5 évben csökkent a hitelállomány.  A háztartások hitelállományának aránya a megtakarításokhoz viszonyítva 2013 harmadik negyedévében Magyarországon valamivel 40 százalék fölötti, 43-44 százalék volt az elemzésben közzétett összehasonlító grafikon tanúsága szerint.

A közvetlen összehasonlítási alapként szolgáló visegrádi országokban (V4) még látványosabb a lakosság hitelfelvételi kedvének növekedése, Szlovákiában és Lengyelországban például több mint 50 százalékkal emelkedett a magánszemélyek által felvett hitelek összege az elmúlt öt évben.

A bankok szinte egybehangzó állásfoglalása szerint a magyar piacon a hitelek iránti kereslet lassan elkezdett élénkülni a múlt év második felében. Ez azonban még mindig nem volt elegendő ahhoz, hogy a lakosság több új hitelt vegyen fel, mint amennyit visszafizet.