Nem vállalnák a túlmunkát az orvosok

A Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) folytatja akcióját, amellyel – élve a törvényi lehetőségekkel – az önként vállalt túlmunkát  utasítják vissza. A MOSZ szerint ennek februárban már érezhető negatív hatása lehet az egészségügyi ellátásban, az ügyeletek megszervezésében. A Magyar Rezidens Szövetség tárgyal a kormánnyal, áprilisig nem élesítik felmondásaikat.

hirdetés


A Magyar Rezidens Szövetség által meghirdetett akció keretében több ezer orvos helyezte ügyvédi letétbe felmondását azért, hogy így gyakoroljanak nyomást a kormányzatra fizetésük megemeléséért. December végén azonban egy teljes orvostársadalmat érintő bérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak a kormánytól, így egyelőre – áprilisig – nem lépnek életbe a felmondások. Ezzel párhuzamosan azonban  a Magyar Orvosok Szövetségének akciója az orvosok önként vállalt túlmunkájának  visszautasítására folytatódik.

A MOSZ elnöke, dr. Bélteczki János lapunknak elmondta, bár üdvözlendő, hogy a kormány leült tárgyalni az orvosokkal, de továbbra is nagy a bizonytalanság, ezért a túlmunkával kapcsolatos programjukat tovább folytatják.  Az elnök szerint eddig több mint kétezer orvos csatlakozott a felhívásukhoz, de egyre többen jelezték, hogy részt vennének az akcióban.

Mindennek az az alapja, hogy a munkarendjükre vonatkozó törvény január elsejétől hatályos módosítása szerint nem lehet napi 12 óránál több munkára kényszeríteni az orvosokat, csak akkor, ha  az önként vállalt túlmunkára vonatkozó nyilatkozatot is aláírják. Aki erre nem hajlandó, akkor őt nem lehet az új törvény alapján ügyeletesnek beosztani. Jelenleg ugyanis 24-32 órát is  kénytelenek dolgozni egyhuzamban az orvosok. Dr. Bélteczki János szerint egyelőre még nem várható komolyabb hatása az akciónak, mivel a januári ügyeleti beosztásokat már elkészítették,de februárban már országos hatása lehet a túlmunka megtagadásának.

A MOSZ pécsi vezetője, Papp Gábor egyelőre pontos adatokkal nem tudott szolgálni, mondván csak januárban összesítik az akcióban résztvevők számát. Megjegyezte azonban azt is, hogy egyes intézeteknél nagy számban csatlakoztak a felhívásukhoz, máshol azonban még nem kezdték el a szervezést.

Az orvosok heti 48 órát dolgozhattak eddig is, de ez nem volt elegendő az egészségügyi ellátás fenntartásához, ezért hetente 12-24 órányi túlmunkát is vállaltak. Hozzávetőleg így heti 60-72 órát dolgoztak, miközben egy szakorvos fizetése – a különböző pótlékokkal együtt is –  átlagosan nettó 160-180 ezer forint között mozog havonta.  A nemzetközi felmérések szerint Európában a magyar orvosok 450-650 eurós átlagkeresete csak a bulgáriai kollégáiknál magasabb. Beszédes adat az is, hogy a  szlovák doktorok a közelmúltban lezajlott demonstrációjukkal elérték, hogy 2013-tól – több lépcsős béremelés után –  2200 euró legyen a fizetésük.