Nem volt idejük felkészülni

A fuvarozóknak nem volt elegendő idejük felkészüli az e-útdíj július elsejei bevezetésére – tolmácsolta három szakmai szervezet álláspontját a témában Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában rendezett fórumon pénteken.

hirdetés

A főtitkár szerint a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és  Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége is úgy véli, hogy mivel ezekben a vállalkozásokban nincs több tartalék, az e-útdíjat a szállítási vállalkozók kénytelenek lesznek áthárítani a megbízókra, akik pedig nagy valószínűséggel megjelenítik majd az áraikban.

Azok a vállalkozásoknak, akik úgy döntenek, hogy bevallási közreműködővel teljesítik kötelezettségüket és még nincs flottakövető rendszerük, az érdekképviselet segít megtalálni a legolcsóbb partnert; Karmos Gábor szerint a fedélzeti eszköz ára negyvenezer forint alatt lesz.

A fórumon elhangzott, hogy szeptemberig a nem fizetők büntetése 80-110 ezer, míg szeptembertől 140-165 ezer forint lesz.