Püspökség: nem nyomozna a BMRFK

Kizárását kérte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a Pécsi Egyházmegyét érintő nyomozásból – értesült kedden az MTI. A baranyai rendőrség a püspökséggel ápolt jó kapcsolatára hivatkozva kérte az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy ne neki kelljen lefolytatnia az eljárást.

hirdetés

Az ORFK még nem döntött, de valószínű, hogy hamarosan egy másik megyei rendőr-főkapitányságot jelöl ki a feladatra. Az MTI úgy tudja, hogy az ügyben még nem történtek nyomozati cselekmények, azaz sem házkutatásra, sem iratok lefoglalására nem került sor.

A nyomozást október végén rendelte el az ügyészség, miután egy névtelen feljelentő bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozta összefüggésbe Mayer Mihály pécsi püspököt, valamint az egyházmegye tulajdonában lévő Fény Kft. ügyvezetőjét, Wolf Gyulát.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője korábban az MTI-nek azt mondta: “szükséges a feljelentésben foglaltak tisztázása és ez csak nyomozás keretében lehetséges”. Rámutatott: a feljelentésben foglaltak felvethetik a csalás, a hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúját.

A feljelentésről elsőként Index.hu adott hírt. Az internetes portál cikke szerint a püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre.

Ilyen volt a Szent János Hotel kialakítása Mohácson, és a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is sok pénzt költöttek. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek – tette hozzá a hírportál.

Közlése szerint a mohácsi beruházással egyidejűleg zajlott a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével az “összecsapás”. Bár – mint az Index írta – csak pár millió forinton vitatkoztak, Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását.

Ebben az ügyben a hírportál szerint azért is eljárás indulhat, mert a püspökség olyan könyvvizsgálói jelentést készíttetett, amelynek alapján a püspök felléphetett az igazgató ellen. Mint írták, a feljelentés szerint a püspöki megrendelésre készült szakértői vélemény nagy valószínűséggel hamisított jegyzőkönyvön alapul.

Az Index úgy tudja, ebben az ügyben magánokirat-hamisítással, állami támogatások elsikkasztásával, nagy összegű csalás bűntettével és valótlan tartalom hitelesítésére való rábírás bűncselekményével is megvádolták az egyházi vezetőt. Indítványozták annak kivizsgálását is, fenyegetésnek vagy zsarolásnak minősül-e az, hogy a püspök és Wolf Gyula többször, néha nyilvánosan is megfenyegette a tantestületet.

A Pécsi Egyházmegye az Index cikkére reagálva tagadta, hogy vezetői bűncselekményt követtek volna el, az ezt állító feljelentőkkel szemben jogi lépéseket helyezett kilátásba.

“A Pécsi Egyházmegye vezetése bűncselekményt nem követett el, ezért már most bejelentjük, hogy az esetleges büntetőeljárás természetszerű megszüntetése esetén a bejelentőkkel szemben – amennyiben végre ismertté válik személyük – a büntetőjog eszközeivel fel fogunk lépni” – írta korábban az egyházmegye kommunikációs irodája az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Megjegyezték: a hatályos jogrend bárki számára lehetővé teszi, hogy feljelentéssel forduljon a hatóságokhoz. Szabályozza azonban azt is, hogy az alaptalan feljelentőkkel szemben hamis vád, hatóságok félrevezetése, továbbá hamis tanúzás miatt folytatódjék a bűnvádi eljárás.szségi feljelentéshez, annak tartalmát nem ismeri.

hirdetés