Német ovisok parádéztak a Zsolnay-negyedben

Több mint száz óvodás vonult fel Pécsett. A különböző népviseletbe öltözött gyerekek Baranya megye német nemzetiségi óvodáiból érkeztek a Zsolnay Kulturális Negyedbe táncolni, énekelni és szavalni.

hirdetés

Német nemzetiségi óvodák találkozóját tartották Pécsett a hétvégén. A találkozót háromévente rendezik meg, amelyet idén a Koch Valéria Iskolaközpont szervezett. Pécs egyetlen német nemzetiségű iskolaközpontja több mint száz óvodást és szüleit látta vendégül.

– Mindenki a saját falujának a népviseletét öltötte magára – mondta Lamperth Gáborné, a Koch Valéria Óvodák vezetője. A népviseletek között a legnagyobb különbség Babarc és Somberek közötti ruházatban van. Míg a sombereki színes, élénkebb színű, addig a babarci sokkal visszafogottabb színvilágú. Babarcon a középkék szín dominál és érdekesség, hogy a népviselet brokát anyagból, azaz nehéz selyemből készül – tette hozzá Lamperth Gáborné.

német1

A népviseletbe öltözött óvodásokkal a nemzetiségekre és különböző hagyományokra, kultúrára akarták felhívni a figyelmet. A múlt században ezek a népviseletek mindennapos ruházatnak számítottak, most azonban már csak ünnepnapokkor viselik azokat.

Baranyában egyébként több helyen, nemcsak Pécsen, hanem falun is vannak nemzetiségi óvodák, ahol napi szinten ápolják a német nyelvet és a hagyományokat is. Magyarországon belül ezen a vidéken él a legtöbb német. Őket a 18. században telepítették be, Mária Terézia és II. József idején.