Nemzet Kenyere: szombaton már őrlik

Négyezer cipót készítenek abból a búzából, amelyet hazánk minden tájegységéről, s határainkon túli, magyarok lakta területekről ajánlottak fel. A Nemzet Kenyere program keretében az erdélyi Déva városának árva gyermekeit is segítik.

hirdetés

Felvidéki, szlovéniai, vajdasági, erdélyi és magyar agrárszervezetek, megyei jogú városok is küldtek búzát, amelyet különböző szállítócégek segítségével juttattak el Pécsre, az így felajánlott búzából pedig malom- és sütőipari cégek hozzájárulásával készítik el a Nemzet Kenyerét.

Összesen tíztonnányi gabona érkezett, amelynek egy részét augusztus 13-án a mohácsi vízimalomban őrlik meg. A lisztből az augusztus 20-i ünnepségre egy nagy kenyeret, s kis cipókat sütnek majd. Ugyan korábban háromezer darab készítését tervezték, ám mivel a várakozásokon felül érkezett a gabonából, így négyezer cipót sütnek. Ezeket adományokért cserébe árulják majd az államalapítás ünnepén. Az így befolyt pénzt a Pécsi Jótékony Nőegylet kapja meg, amit a „Nekem nincs ebédem” program keretében gyermekek étkeztetésére fordítanak.

A sütés után még megmaradó – várhatóan öttonnányi – alapanyagot a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja meg, ahol árva, szegény kisgyermeket látnak el. Ezzel közel kétezer-ötszáz gyermek egyévi kenyerét tudják biztosítani.

Az őrlésre külön ünnepséget is tartanak Mohácson, szombaton egész napos programokkal várják az érdeklődőket. A sombereki út mellett található 18. századi malomnál tartják meg a rendezvényt, ahova különbuszokat is indítanak a Duna-parti városból.

A Nemzet Kenyerének ötletgazdája, dr. Korinek László jogászprofesszor szerint az akció a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálja. Ezért állt a kezdeményezés mellé Pécs is.

Korinek László a csütörtöki városházi sajtótájékoztatón közölte: egy álma valósult meg a program megvalósításával.

– Egy esztendeje ültem egy kenyér előtt, és azon gondolkoztam: vajon milyen búzából készült, és ha megeszem, az a táj egy kicsit belém is költözik. Ekkor ötlött fel bennem az, hogy egy olyan kenyeret kellene sütni, amelynek a gabonáját azokról a vidékekről kapnánk, melyek fontosak számunkra – mondta a professzor.
Pécs polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: nagyon örül, hogy ezt az összefogást fel tudja mutatni Pécs, s szeretné, hogy ha az e tekintetben is különlegesnek ígérkező augusztus 20-i ünnepségen minél többen vennének részt.

A lelkesedést jól mutatja, hogy például Felvidéken egy kilogrammos korlátot kellett bevezetni, mert rengeteg faluból érkezett búza. A legmesszebbről pedig az erdélyi Csíkszeredából utazott hozzánk a gabona.
Pécs a program teljes lebonyolításából részt vállalt: támogatókat keresett a búza összegyűjtéséhez, de a szállítás megszervezésében is részt vett.

Hirdetés