Nemzeti minősítést kapott a mentőcsoport

Május 11-12-én a Baranya és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös kétnapos „nemzeti minősítő gyakorlatot” szervezett a Mecsek és a Somogy Mentőcsoport részére. Közlemény.

hirdetés

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye:

“Pénteken 7 órakor a Mecsek és a Somogy Mentőcsoportok tagjainak regisztrációjával és munkavédelmi oktatásával megkezdődött a nemzeti minősítő gyakorlat.

Fél tizenegykor a KŐKA Kő- és Kavicsbányászati Kft. telephelyén a megyei katasztrófavédelmi igazgatók közös sajtótájékoztatót tartottak a nagyszámban megjelent helyi, régiós és országos média képviselői részére.

A sajtótájékoztatót követően az első két helyszínen a gyakorlat feltételezése szerint instabillá vált partfalak lerobbantása lett imitálva. A Mecsek Mentőcsoportba beosztott robbantási szakemberek az imitációs fejtési falat éles robbanóanyaggal felrobbantották, majd két további robbantással szemléltették a robbanóanyagok fizikai és pszichikai hatásait.

A harmadik helyszínen egy romosodott városi utcán az összedőlő házról leszakadó törmelékdarabok gépjárművekre zuhantak, a benne ülő utasok beszorultak, valamint az autók az elszakadó gázvezeték belobbanásának következtében meggyulladtak. A mentőcsoportok tűzoltó egyesületei közösen hajtották végre a tűzoltási és a műszaki mentési feladatokat.

Az első feladatokat sikeresen teljesítető mentőcsoportok a negyedik helyszínen a rossz látási viszonyok miatt a kőbánya sziklafalának csapódott és lezuhant felderítő repülőgép mentésénél kellett beavatkozniuk. A lezuhanó repülőgép által megrongált szivattyúházban egy megsérülést gépkezelő kimentését is végre kellett hajtani.

A fenti esettel párhuzamosan a Baranya csatorna töltésein buzgárok alakultak és azokat a megcsúszás is fenyegette. Az önkéntesek végrehajtották a töltésoldal bordás megtámasztását, illetve a csatornában folyó víz emelkedése miatt 1000 db zsákból nyúlgátat építettek.

Az ötödik helyszínen a kiáradó vízfolyás által körbezárt lakóházakban kellett mentőkutyákkal

bent rekedt embereket felkutatni, illetve vízben menekülő embereket kimenteni.

A mentőcsoportoknak feladat volt továbbá a vízzel nem fenyegetett, de elzárt településrészeken élő személyek alapellátásához, valamint az árvízi védekezéshez szükséges anyagok bejutattása is.

Az első nap embert próbáló feladatainak sikeres teljesítését követően, éjszaka is a folyt a mentőcsoportok nemzeti minősítése. A gyakorlat helyszíne Pécsre az egykori tüzérdandár laktanyájába helyeződött át.

Éjjel egy órakor az önkéntesek megkezdték a reggelig tartó utolsó összetett feladataikat.

A mentőcsoportoknak egy romosodott városi környezet több szintes épületeiből kellett embereket kimenteniük, úgy, hogy az épületek helységeit a bejáratokon keresztül nem lehet megközelíteni. Az egységek alpintechnika alkalmazásával és falak áttörésével közelítették meg, majd mentették ki a bajbajutott embereket.

A több órás feladat során továbbá épületmaradványokat kellett átvizsgálni mentőkutyákkal, akusztikus- és audiós eszközökkel, valamint a felkutatott – romok alá szorult személyek, áldozatok – kiszabadítását kell megoldani emeléssel, vonszolással, darabolással és romeltakarítással.

Reggel fél kilenckor zárult a gyakorlat, melyet a nemzeti minősítő bizottság vezetője Jackovics Péter tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályvezető-helyettese sikeresnek értékelt.

A Mecsek és a Somogy Mentőcsoport megfelelt az elvárásoknak, így jogosulttá vált arra, hogy a katasztrófavédelem rendszerében az ország bármely területén mentésekben vegyen részt.”