Zuhanás a Magasházból – FRISSÍTVE 2!

Lezuhant egy másfél mázsás fémalkatrész a huszonöt emeletes pécsi magasházról kedden, nem sérült meg senki. A rendőrség információink szerint fiatalokat hozott ki az épületből az eset után.

hirdetés

A fémalkatrész a forgalmas Szigeti útra esett, akkor, amikor éppen senki nem járt arra.

A rendőrök a helyszínen vizsgálják, hogy magától esett-e le a súlyos tárgy, amelynek elszállításához feltehetően emelőszerkezetre lesz szükség.

A Közép-Európa legmagasabb üresen álló épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült pécsi magasházat 1989-ben életveszélyessé nyilvánították, és kiürítették. Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak. Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát.

Azután, hogy a város 360 millió forintos hozzájárulásával 2003 őszére elvégezték a statikai megerősítést, az önkormányzat többször is értékesítette az épületet, de azt a mai napig sem sikerült hasznosítani. Legutóbb a spanyol Milton csoportnak adták el 410 millió forint plusz áfáért, egy ingatlancsomag részeként.

Az önkormányzat lebontatná az ingatlant, és két éven belül közigazgatási szolgáltató központot építtetne a helyére. Csak a bontási munkák egymilliárd forintba is kerülhetnek.

Korábbi sajtóhírek szerint a magasházba rendszeresen szöknek be fiatalok.

Frissítve (12:51)

A police.hu oldalon olvasható rendőrségi közlemény szerint az eredetileg a liftakna tetején lévő tárgyat elmozdították, ezért leesett onnan, legurult a lépcsőn, majd egy ablakot kitörve hetven métert zuhant.

A fémtárgy – amelyet az elsődleges keddi információk szerint vasbeton elemnek gondoltak – megrongálta az út aszfaltburkolatát, de sem a tárgy, sem a kitört üvegtábla szilánkjai nem okoztak személyi sérülést.

Több rendőrjárőr percek alatt a helyszínre ért, és átkutatta az épületet, amelynek tizennegyedik emeletén, az egyik terasz külső falához lapulva két férfit találtak; őket előállították.

A rendőrök a legfelső szinten rábukkantak a fémlopáshoz használt eszközökre. A két férfi elismerte, hogy vasat akart lopni, de tagadta, hogy felelős volna a történtekért.

Az ügyben lopás kísérlete és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Frissítve (14:42)

Városházi sajtóközlemény:

– A város felajánlja szakmai segítségét a pécsi Magasház tulajdonosának az építésügyi felülvizsgálathoz – így nyilatkozott Pécs jegyzője a 25 emeletesnél történt bűncselekmény ügyében. Dr. Lovász István elmondta: a rendőrség tájékoztatása szerint az épületbe betörtek, hogy ellopjanak egy súlyos fémtárgyat, eközben zuhant ki az épületből a mázsás tárgy. Mivel a baleset nem az épület állaga miatt következett be, a hivatal nem rendelheti el a felülvizsgálatot. A város számára azonban fontos az itt élők biztonsága, ezért ajánlja fel együttműködését. Emellett felszólítják a tulajdonost, hogy gondoskodjon az ingatlan fokozott őrzéséről.

Pécs, 2011. július 27.

Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal