Nincs alkohol este tíz után

Megelégelte a város önkormányzata a lakossági panaszokat és lépett – amennyiben a közgyűlés is jóváhagyja, novembertől éjjel nem lehet majd szeszes italt venni a kisboltokban. Az egyik pécsi bolthálózat hasonló okból már korábban nem adott alkoholt éjjel.
A fővárosi kerületekben, Miskolcon, Debrecenben és Kecskeméten is van arra példa, hogy korlátozzák az éjszakai italárusítást. Pécsett is számtalan panasz érkezett amiatt, hogy a kisboltok előterét, környezetét alkoholizáló emberek kocsmának használják.

hirdetés

Ráadásul az üzletek melletti bokrosokat, lépcsőházakat mellékhelyiségnek tekintik, elképesztő mocskot hagynak maguk után. Mindezeken túl garázda, hangoskodó, sokszor megfélemlítő magatartásukkal a lakók nyugalmat, éjszakai pihenését teszik tönkre.

A tapasztalatok szerint sok esetben a rendőrségnek is komoly munkát adtak az ilyen elárusítóhelyek, s egyes üzletek még kisebb székek, pult felállításával is bolt előtti italozásra sarkallnak.

Az önkormányzat ezért úgy döntött, hogy ha a képviselők is jóváhagyják a tervezetet, 22 óra után reggel 6 óráig nem lehet szeszes italt árusítani a kisboltokban.

Az új szabályozást azonban úgy alkották meg, hogy ne minden üzletet sújtsanak: így ahol ezek a problémák korábban sem jelentek meg – hipermarketekben, benzinkutakon -, ott nem korlátozzák a nyitva tartást. Alkalmi rendezvények és vásárok szintén kivételt jelentenek, akárcsak a vendéglátóhelyek.

A szabályszegést akár 50 ezer forintos bírsággal büntethetik, további szankciókra közigazgatási hatósági eljárás keretében van mód, súlyos esetben az önkormányzat be is zárhatja a renitens üzletet.

Az egyik, általunk megkeresett kisbolt-hálózatnál azt mondták, hogy korábban már ők is korlátozták az italárusítást, éppen a rendkívüli mértékben megnövekedett lakossági panaszok miatt. Dönteniük kellett ugyanis: vagy a környéken élő törzsvásárlók kérésének tesznek eleget, vagy pedig az alkalomszerűen megjelenő alakok randalírozását hagyják szó nélkül – ők az előbbi mellett döntöttek. Így maguk sincsenek a rendelet megalkotása ellen, még ha némi bevételtől el is esnek emiatt.

  • Állatok

    Basszátok meg a zannyátokat, ****köcsögök!