Nincs magyar áldozat Luxorban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) jelenlegi tudomása szerint nincs magyar áldozata, sebesültje a szerdai öngyilkos merényletnek, amely Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál, a Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében történt.

hirdetés

A tárca közölte: magyar állampolgárok a merényletet követően nem fordultak segítségkéréssel a kairói magyar nagykövetséghez, illetve nem jelezték azt, hogy idő előtt haza szeretnének térni.

A KKM nem tervezi a történtek miatt Egyiptom átsorolását a beutazás szempontjából, mert ez egyszeri eset, és remélhetőleg ez így is marad – írták. Egyiptom a hármas skálán (ajánlott, veszélyes lehet, tiltott) a második kategóriában van, vagyis felhívják a figyelmet a beutazás veszélyeire.

Arra is kitértek, hogy a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben heti négy charterjárat vitt nyaralókat Egyiptomba.

Szerdán öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Luxorban, több embert megsebesítve, további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét. Egyes sajtójelentések négy egyiptomi sebesültről szólnak, mások szerint a támadásnak több tucat sebesültje van, köztük helyi bazártulajdonosok és turisták. Az egészségügyi minisztérium is négy sebesültről – köztük két rendőrről – számolt be, és közlése szerint turisták nincsenek a sebesültek között.

A luxori merényletre reagálva az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter utasítást adott a régészeti helyszínek védelmének megerősítésére, amelyet a belügyi tárcával együttműködve hajtanak végre.