Nincs magyar az ebola sújtotta országokban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálatának nincs tudomása az Ebola-járvány által leginkább érintett nyugat-afrikai országokban, Sierra Leonéban, Guineában és Libériában tartózkodó magyar állampolgárokról – közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden.

hirdetés

A minisztérium ugyanakkor úgy tájékoztatott, hogy Nigériában tudomásuk szerint mintegy 50 magyar állampolgár van, akik vegyes házasságban élnek vagy munkavállalás céljából érkeztek az országba.

Arra is kitértek, hogy a KKM 2013 márciusa óta működteti az online adatlap konzuli védelemhez internetes felületet, amelyet a külföldre utazó magyar állampolgárok kitölthetnek személyes, illetve utazási adataik megadásával. Ezek az adatok segítik a konzuli szolgálat munkáját, hogy felvegyék a kapcsolatot az utazóval és családjával, hozzátartozójával egy esetleges vészhelyzetben, legyen az természeti katasztrófa, zavargás vagy bármilyen, az ott tartózkodás során vagy az utazás közben felmerülő probléma. E rendszer alapján a konzuli szolgálatnak nincs tudomása Sierra Leonéban, Guineában és Libériában tartózkodó magyar állampolgárról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi összesítése szerint meghaladta a négyezret az Ebola-járvány halálos áldozatainak száma. A leginkább sújtott három nyugat-afrikai ország, Libéria, Sierra Leone és Guinea közül továbbra is Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ahol az eddig azonosított 4076 fertőzött több mint fele, 2316 ember halt bele a betegségbe az október 8-ig terjedő időszakot átfogó jelentés szerint.