Nincs megállás: tovább irtják a gyomokat Pécsen

Június 22-e és 26-a között, várhatóan 5 napon át végzi a Biokom a pécsi közterületek, utak burkolatainak gyomnövények elleni permetezését – tájékoztatnak közleményükben.

hirdetés
Uránia Mozi

A permetezésekre a hajnali óráktól kerül sor. Azonban a kedvezőtlen időjárás a terveket is módosíthatja.

A felhasznált permetszerek: Medallon, Armo SL (totális gyomirtó), amelyek III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezett szerek. A permetszer élelmezés-egészségügyi előírása ebben a kultúrában nem szükséges, munkaegészségügyi várakozási idő nincs.

A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, halakra és vízi szervezetekre pedig kifejezetten veszélyesek. Közterületen található eszközökre (például gépjárművekre) jutó permetszer károsodást nem okoz bennük.

Az eljárás során idén új technológiai megoldást alkalmaznak a szakemberek, a permetszert a közelmúltban elterjedt ULV technológiával juttatták ki, melynek számos előnye van.
A megoldás lényege, hogy egy készülék a víz nélkül előállított permetszercseppeket igen apró szemcsékre porlasztja, és védőernyő segítségével irányítottan juttatja ki a felületre.

A hagyományos technológiával szemben itt nem szükséges víz használata, a készülék akkumulátorral működik, a munkafolyamat teljesen halk, így nem zavarja a lakosságot, a környezeti zajterhelés csökken, költséghatékonyabb, mint a robbanómotoros eszközök.
A vegyszerhasználat kontrolláltabb, kevesebb veszteséggel jár (nincs nagy vízmennyiség, kisebb az elmosódás veszélye, ezáltal kisebb a környezeti terhelés is).

Íme a pécsi gyomirtási helyszínek, időpontok!