Nincs vége a Hofekker-ügynek

Fellebbeznek a Tüke Busz szakszervezeti vezetőjének ügyében – mondta Dr. Szalay Ferenc ügyvéd, a vállalat képviselője azt követően, hogy a bíróság első fokon visszahelyezte állásába az elbocsátott szakszervezetist.

hirdetés

A Tüke Busz Zrt. vezetése 2014 novemberében azt követően mondott fel a cég mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnökének, Hofekker Ferencnek, hogy kiderült, egy hitelezői választmányi ülésen maga is támogatta azt a döntést, hogy a PK Zrt. felszámolás alatt álló cégétől a korábbi 26 ezer forint helyett 300 ezer forintért bérelje a Tüke Busz a járműveket, éves szinten ez mintegy 600 millió forintos többletkiadást jelenthetett volna.

Árki Sándor volt vezérigazgató bíróságon tett tanúvallomása szerint az is szerepelt a dokumentumban, hogy azt javasolják: ha a bérleti díjat nem emelik meg, akkor bontsák fel a a buszokra vonatkozó bérleti szerződését, amivel azonban lehetetlen helyzetbe került volna a pécsi tömegközlekedés, hiszen buszok nélkül nem lehetett volna ezt megoldani.

Árki azt mondta, hogy a nagyobb bérleti díjat pedig csak úgy tudta volna kigazdálkodni, hogy közben 100 embert kellett volna elküldeni, a buszokat pedig ki kellett volna vonni a forgalomból, ezért úgy ítélte meg, hogy a volt buszvezető kárt okozhat a Tüke Busznak.

A Pécsi Törvényszéken zajló munkaügyi perben – melyet a szakszervezetis indított a buszos cég ellen – a bíróság úgy határozott, hogy a volt munkavállalónak adnak igazat, és az első fokú döntés szerint visszahelyezik az állásába, valamint Tüke Busznak 15 napon belül a tavaly novemberi elbocsátás után közel kétmillió forintnyi elmaradt munkabért, cafetériát, illetve munkabér különbözetet kell megfizetnie.

Szalay Ferenc, a Tüke Busz Zrt. jogi képviselője azt mondta, hogy nem értenek egyet a döntéssel, ezért fellebbezni fognak. Úgy látja, hogy egy munkavállalónak nem lehet arra irányuló szándéka, hogy saját munkáltatóját tönkretegye.