Nonprofit közműszolgáltatás?

Sok a kérdés

“A nonprofit irány még nem került a kormány elé”, az erről szóló felvetés azt tartalmazza, hogy a lakossági közműszolgáltatások váljanak nonprofit jellegűvé – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

hirdetés

A közműszolgáltatások nonprofittá alakítása már tavaly is szóba került. Orbán Viktor miniszterelnök például a 2012-es nagyköveti értekezleten arról beszélt, nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy a rezsiszolgáltatásokat nonprofittá alakítaná a kormány – emlékeztetett a kormányszóvivő.

Legutóbb szeptember 7-én Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV P8 című műsorában beszélt arról, hogy a nagyobbik kormánypárt a monopol-közműszolgáltatások nonprofittá alakítását tervezi.

Giró-Szász András a Kossuth Rádióban leszögezte: a nonprofit jelleg nem azt jelenti, hogy nincsenek fejlesztések. Egy ilyen cégnél a kiadási oldal három összetevőből áll: a szolgáltatás működtetése, a fejlesztések, és a tulajdonosok profitjának kifizetése – sorolta a kormányszóvivő, kiemelve: “az első kettőhöz semmiképpen nem kíván hozzányúlni egy megfontolt kormányzat, a harmadikat kívánja annyira lecsökkenteni, hogy elfogadhatóvá váljon a mindennapi emberek számára”.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a 12. Kötcsei Polgári Piknik több száz részvevője előtt kijelentette: senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy 2014 a rezsiharc éve lesz.

Giró-Szász András ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a rezsicsökkentés előtt a vásárlóerő-paritást tekintve – vagyis a jövedelemhez képest – az egész Európai Unióban Magyarországon volt a legdrágább a gáz és a villany. Emellett megnézve azt, hogy ezek a cégek milyen “sajátos módon” lettek privatizálva 1995-1996-ban, világos volt, hogy a kormánynak lépnie kell az ügyben – szögezte le Giró-Szász András.

Giró-Szász András azt mondta: a mostani rezsicsökkentéshez nem kell új jogszabály, hiszen ez már az intézkedés második lépése, amellyel éves szinten 20 százalékkal csökkentették a rezsiköltségeket. Arra is kitért, hogy a luxusadóval kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium, míg a bizonyos hústermékek áfa csökkentését az NGM és a Vidékfejlesztési Minisztérium végez számításokat.

A 2014-es költségvetés miket fog tartalmazni, az a jövőbeli kormányüléseken és a parlamenti költségvetési vita során dől el – mondta és hozzátette, hogy a most ősszel bevezetett, és a 2014 szeptemberére ígért pedagógus-bérfejlesztést továbbá az egészségügyi dogozók bérfejlesztésével kapcsolatos többletköltségeket is belekalkulálják. A költségvetés tervezésekor 2,8 százalékos inflációval és 2 százalékos gazadásig növekedéssel számol jövő évre a kormány – mondta a kormányszóvivő.

MEGOSZTÁS
Előző cikkFelhős időnk lesz ma
Következő cikkFiát védte, megverték