Nőtt az építőipar teljesítménye

J

Az építőipar termelése januárban 15,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, mind a nyers, mind a munkanaptényezővel kiigazított adat szerint – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

hirdetés

Az épületek építési volumene 4,1, az egyéb építmények építése – a vasúti felújítási és az útépítési munkáknak köszönhetően – 34,4 százalékkal haladta meg a tavaly januárit.

A KSH figyelmeztet, hogy az építőipar januári teljesítménye általában csak egy átlagos hónap 60 százalékának felel meg.

Szezonálisan kiigazítva a termelés 0,8 százalékkal volt magasabb a decemberinél.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – januárban 26,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények ágazat termelése 46,5 százalékkal emelkedett.ű

Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 0,9 százalékkal csökkent 2013 januárjához képest.

A 2014. januárban kötött új szerződések volumene 5,4 százalékkal volt több az előző év azonos időszakinál, s elérte a 128,8 milliárd forintot. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 2,0 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene viszont 9,7 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások 2014. január végi szerződésállománya 66,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 962,3 milliárd forint volt.

Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,0, az egyéb építményeké 85,9 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.