Növeli a lakosság biztonságát a magyar-horvát határ menti együttműködés

A természeti környezet megóvását, és több mint egymillió ember biztonságát szolgálja az az Európai Unió támogatásával 16 hónap alatt megvalósult projekt, amelyet magyar és horvát katasztrófavédelmi szakemberek dolgoztak ki – közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

A határon átnyúló együttműködést támogató 88 millió forint pályázati forrásból 65 millió forintot a két magyar résztvevő – Baranya és Somogy -, a fennmaradó hányadot a három horvát partner – Kapronca-Kőrös, Eszék-Baranya és Verőce – használta fel fejlesztésekre, eszközbeszerzésekre – tudatta közleményében a projekt gesztora.

Mint írták, a pályázat keretében a katasztrófavédelmi szervezetek között kialakítottak egy gyors és akadálymentes információcsere-rendszert, amelyen riasztás és segítségkérés is küldhető. Az elküldött információ azonnal megjelenik a másik fél számítógépén saját nyelvre lefordítva.

Ezt, valamint a közös magyar-horvát tűzoltói beavatkozások során alkalmazandó bevetés irányítási rendszert is bemutatták csütörtökön a Somogy megyei Kardosfán, a projekt záróeseményén egy erdőtűzoltási és veszélyes anyagos terepgyakorlaton.
Az együttműködéssel hatékonyabbá válik a katasztrófahelyzetek kezelése, a szakemberek a közös munkával növelni tudják a természeti környezet és a mintegy 1,3 millió lakosnak a biztonságát, akik a határ menti megyékben élnek – közölték.