Novembertől másképp parkolhatunk

November elsejétől már új szelek fújnak a pécsi parkolási fronton, hiszen e naptól a BIOKOM Kft. veszi majd át Gámán Kft.-től a parkolási rendszer üzemeltetését. Az önkormányzat a váltással ügyfélbarát, minőségi és színvonalas parkolási rendszer kialakítását várja el, miközben a városi zsúfoltság csökkenését is megcélozzák.
A változásokat több lépcsőben, fokozatosan valósítják meg. A tervek szerint felülvizsgálják a parkolási zónákat, valamint az érmés fizetési rendszert is, mivel a chipkártyás fizetési mód és a mobil szolgáltatások sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket – sokszor pluszköltséget számítanak fel a közvetítő szolgáltatók, s az azokkal kapcsolatos panaszokat sem tudják érdemben kezelni minden esetben.

hirdetés

A két módszer helyett egy harmadik bevezetése is szerepel a tervek között: az úgynevezett NFC technológiával működő kártyás rendszert honosítanák meg Pécsen. Ez a vezeték nélküli technológia lehetővé teszi az adatcserét egy kártya és egy kártyaolvasó, vagy egy erre alkalmas mobiltelefon között – akár egyetlen érintéssel is -, s így lenne mód a parkolódíj fizetésére is.

Egyelőre azonban megmaradnának a meglévő fizetési rendszerek, s csak néhány éven belül számolhatnák fel a pénzbedobós – ebből kifolyólag drága üzemeltetési költségű – automatákat.

Az üzemeltetési feladatokat a BIOKOM Kft. a közterület-felügyelettel együttműködve látja majd el, a városüzemeltetési cég a bevételek kezelését, a karbantartást végzi, míg a felügyelők adják a parkolóellenőröket. Mindehhez a vonatkozó önkormányzati rendeletet is módosítani kell.

A képviselők elé kerülő előterjesztés szerint az új parkolótársaságnak a büntetés nem lehet célja, hanem csak eszköz a kulturált parkolás megteremtésére. Ennek érdekében olyan rendszert dolgoznak ki, amellyel az ellenőrök kézi számítógépeikkel beavatkozás nélkül, automatikusan központi szerverre küldhetik a GPS-koordinátákkal is ellátott adatokat.

A parkolási rendszerrel kapcsolatos sorozatos panaszok miatt az önkormányzat korábban több ponton is módosított vonatkozó rendeletén, így csökkentve a minimális parkolási idő negyedórára, de egyes övezetekben rövidebb lett a fizetési időszak is, valamint szombaton sem mindenütt kell már fizetni parkolási díjat.

A BIOKOM Kft. jogelődje, a Pécsi Vagyonkezelő és Városüzemeltetési Rt. 2001-ben kötött szerződést a Kerident Kft.-vel, s bár korábban többször is felmerült a tíz évre szóló kontraktus felbontása, ám erre nem talált jogalapot a város. A szerződést pedig azért sem mondták fel, mert megszüntetése esetén fél évre vonatkozó nettó árbevétel ütötte volna a Gámán Kft. (Kerident jogutódja) markát, valamint a rendszer beruházási és parkolási-technológiai, telepítési ráfordításának megfelelő összeget is meg kellett volna számára fizetni.