Nyalánkságok az állatkertben

Három nyala érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, amely Magyarországon egyedüliként mutatja be ezt a “pompás külsejű” afrikai antilopfajt – közölte az állatkert hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

A két fiatal nőstény, a másfél éves Nina és az egyéves Amira a berlini állatkertből, a három és fél éves hím, Kya – amelyet a gondozók Apócának becéznek – pedig a skóciai Edinburghból érkezett.

Az állatok már korábban megjöttek, de eddig karanténozni kellett őket, ezért a nagyközönség csak mostantól láthatja őket. A gondozók jelenleg épp azzal vannak elfoglalva, hogy a kifutóra is kiszoktassák őket, de a három nyala most még tart kissé a számukra ismeretlen tereptől – írta közleményében a városligeti intézmény.

A nyalák (Tragelaphus angasii) Afrika déli felében őshonosak. Bár a kipusztulásuktól jelenleg nem kell tartani, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1996 óta az egész kontinensre kiterjedő törzskönyvet vezet az állatkerti népességről. Ebből kiderül, hogy a több mint félezer európai állatkert közül csupán harmincban láthatnak a látogatók ilyen állatokat, Magyarországon egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A közlemény szerint a faj legfőbb különlegessége a szexuális dimorfizmus, vagyis az ivari kétalakúság. Amíg a nőstények 55-70 kilósak, a hímek akár 125 kilósra is megnőhetnek. Csak a hímeknek van szarvuk, ezek hossza szélsőséges esetben a 83 cm-t is elérheti. Egészen más a színük is: a nőstények világos vörösesbarnák, a hímek pedig sötét gesztenyebarnák, ráadásul a hímek fejlett sörényszőröket viselnek a marjukon, a nyakukon és a hasuk alatt.

A nyala tápláléka főleg levelekből, gyümölcsökből, virágokból és rügyekből áll, az állatkertben a lucerna és a széna mellett szívesen eszik például ringlószilvát, barackot, banánt, almát.