Nyárbúcsúztató családi fesztivál Pécsett

A negyedben zárják majd a nyarat a Szamárfüllel

Több mint 100 ingyenes családi programmal vár kicsiket és nagyokat a III. Szamárfül Családi Fesztivál a Zsolnay Kulturális Negyedben augusztus 22-24. között. Pécs legnagyobb gyermekfesztiváljára minden évben több ezer család látogat el, hiszen a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt tartalmas kikapcsolódást kínál ezen a nyárvégi hétvégén.

hirdetés

A pécsiek nagy örömére: ritka az olyan rendezvény, ahol valóban a gyerekek vannak a középpontban. Idén is a már hagyományos, ingyenes családi fesztiváljával zárja a nyarat a Zsolnay Örökségkezelő NKft. A Zsolnay Kulturális Negyedben a hangsúly ismét a játékon, tartalmas gyerekprogramokon lesz: Pécs kulturális városrésze óriási játszóházzá változik, ahol báb-és gyermekszínházi előadások, kézműves foglalkozások, öko-szöszmötölés, játszóházak, sport és ügyességi versenyek, koncertek, kreatív játszótér, művészeti és természettudományos ismeretterjesztő foglalkozások várják az érdeklődőket, fellép többek között az Alma együttes, Bogárdi Aliz és a Szélkiáltó együttes.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is jelent volt az esemény sajtótájékoztatóján, a következőket mondta:

– Pécs városa az utóbbi években külön fókuszt irányított a gyerekek felé, azzal a céllal, hogy kibillentsük őket a mindennapok virtuális világából, és a közösségi együttlét felé irányítsuk őket. Ebből a szempontból is kiemelendő a Szamárfül Fesztivál, ami az év egyik legnagyobb gyermekbulija. Úgyhogy nemcsak, mint városvezető, hanem mint apuka is kíváncsian várom a hétvégét, ahol mi felnőttek is játszhatunk ebben a nagy játszóházban.

Márta István, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője hozzátette:

– A 2014-es Szamárfül Fesztivál több mint 100 programot kínál a pénteki estével együtt a hétvégére. Fő jellemzőjük az interaktivitás, vagyis, hogy a Zsolnay-hagyomány szellemében a Negyed minden szegletében szöszmötölhessenek, alkothassanak valamit a gyerekek, amit emlékként haza is vihetnek.

A TV2 nagy sikerű tehetséggondozó műsorának, Az ének iskolájának eddigi két évadában a nebulók adásonként több százezer embert varázsoltak el hangjukkal és személyiségükkel a tévé képernyőjén keresztül. A tanév az ének iskolájában ugyan véget ért, ám a diákok tehetségéről most egy fantasztikus koncerten is megbizonyosodhat a pécsi közönség. Augusztus 22-én, a Szamárfül Fesztivál nyitóestjén fellépnek Az ének iskolája című népszerű tehetségkutató műsor növendékei, a győztes Berki Artúr, valamint Kenedi Veronika, Tóth Kiara és Varga Vivien, a fiúk közül pedig Dénes Roland, Mata Ricsi és Radics Jani. A koncertből természetesen a tanári kar sem maradhat ki, akiket ezen az estén Szandi képvisel majd.

A fő program az Alma együttes koncertje, amit a tavaly nagy népszerűséggel elindított Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsút követ a Negyedben. Lesz zoknibáb készítés és öko-gőzhajó készítés, a Színezz zenét program keretében pedig Tettamanti Zsófia és a Mezítlábas Zenészek interaktív audiovizuális játékán vehetnek részt a gyerekek. A sportprogramok során a látogatók kipróbálhatják magukat a páston a PTE-PEAC Vívószakosztály kiváló vívóinak – Berta Dániel junior világbajnok és Tóth Gergely kadét világbajnok – segítségével. Pingpongban a Tüke Sport SE, jógában a Mandala Jóga stúdió és Drishti Jógaműhely segíti a fiatalokat, akik falmászásban is próbára tehetik erejüket és ügyességüket.

Belépéskor minden kisgyerek ajándék szamárfület kap, és ingyenes tombolasorsoláson vehet részt. Ajándékcsomagokat, belépőjegyeket, könyveket, fődíjként pedig két igazi családi nyereményt sorsolnak ki a szervezők: a Katica Tanya Élményközpont és a Gáti Tanya 2 éjszakára, 4 fő részére szóló ajándékutalványait. A tombolaszelvény leadási határideje augusztus 24. 16 óra, a sorsolás augusztus 24-én lesz 16:45-kor a Ginkgo téren.

A Zsolnay Kulturális Negyed díjköteles látványosságaira – amelyek a fesztivál alatt is látogathatók a megszokott időben – az ingyenesség nem vonatkozik.

Az elsősorban a gyermekeknek szóló rendezvény és helyszínei akadálymentesítettek, így azok mindegyike könnyen megközelíthető akár babakocsival is. Az akadálymentesített útvonalakról a Negyed szívében található Látogatóközpontban és a Ledina kapunál az Északi Infoponton kollégáink adnak részletes felvilágosítást. A Látogatóközpont, a Bóbita Bábszínház és az E78 épületekben pelenkázó is található. A szoptatós babák nyugodt megetetésére is létrehozunk egy csendes, elkülönített zugot, melynek pontos helyéről Infopontjainkon érdeklődhetnek az anyukák.