Nyílt nap az uniós fejlesztéseknek

Harmadik alkalommal rendezik meg az uniós fejlesztések nyílt napja elnevezésű programsorozatot, március négy hétvégéjén országszerte több mint 50 helyszínen várják programokkal a látogatókat – tájékoztatta a Miniszterelnökség kedden az MTI-t.

hirdetés

A közlemény szerint a tavaly útjára indított programsorozat célja, hogy az emberek megértsék: az uniós támogatások, a fejlesztések nem elvont fogalmak, hanem konkrét, megvalósult beruházásokat jelentenek.

Lezárult egy hétéves uniós támogatási ciklus, ami alatt 8200 milliárd forintnyi forrás állt az ország rendelkezésére, és ezt sikerült teljesen lekötni. Ez idő alatt több mint 63 ezer fejlesztés valósult meg Magyarországon – idézi a közlemény Csepreghy Nándort, a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt.

A helyettes államtitkár szerint a sikeres időszak lezárásaként döntöttek úgy, hogy az idén Magyarország mind a hét régiója külön-külön mutathatja be, milyen beruházásokkal gazdagodott.

A rendezvénysorozatot március 2-án az Észak-alföldi régió indítja, ahol a nyíregyházi LEGO Palota interaktív és kreatív készségfejlesztő sarokkal, LEGO-történeti kiállítással, valamint 3D mozival, az első 100 látogató számára ingyenes belépési lehetőséggel, utána pedig féláras belépővel és nyereményjátékkal várja látogatóit.

A Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott a kezdeményezéshez, ezen a napon 9-12 óra között szintén 50 százalékos kedvezménnyel látogatható az állatkert, ahol az uniós támogatással épült “Zöld Piramis” az Indiai-óceán élővilágát bemutató Ócenáriummal és Esőerdőházzal ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Szintén a természeté lesz a főszerep március 8-án Szegeden, a sorozat második helyszínén. A vadaspark és a Szent-Györgyi Albert Agóra egész napos családi programokkal készül.

Etyeken a Korda Filmpark, Tatabányán a Vértes Agóra, Pécsett a Zsolnay Negyed várja egész napos programokkal a látogatókat.

A hónap második felében Észak-Magyarországon a tudományos látványosságé lesz a főszerep, a miskolci Herman Ottó Múzeum új kiállításán a Pannon-tenger Múzeumban az érdeklődők a földbe süllyesztett kétszintes kiállítóhelyet bejárva egy csaknem 18 millió évre visszatekintő időutazáson vehetnek részt.

Március utolsó hétvégéjén Nyugat-Dunántúlon folytatódik az eseménysorozat. A Sopron jelképének számító megújult Tűztorony és Főtér ingyenes családi programokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket.

A rendezvénysorozat záró helyszínén, Budapesten és környékén a többi között az Aquincumi Múzeum várja a látogatókat, ahol  élményszerűen lehet megismerkedni a római régészeti maradványokkal, illetve különleges körülmények között lehet felfedezni az új Festőházat.

A hét régióban számos más érdekes helyszín is megnyitja kapuit a látogatók előtt, ezekről az érdeklődők az interneten ahttp://nyiltnap.szechenyi2020.hu/ oldalon tájékozódhatnak.