Nyilvánosak a jutalmak indoklásai

A pécsi önkormányzat úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza az alpolgármesterek jutalmazásához megadott indoklást. Pécs polgármestere, Páva Zsolt korábban már jelezte, hogy a köz elé tárják azon dokumentumokat, melyekkel indokolták a jelentős összegű jutalmakat.
Hírportálunk a múlt héten hozta nyilvánosságra azt a jutalmazási listát, amelyből kiderül, hogy mikor vettek fel több millió forintot az egykori alpolgármesterek.

hirdetés

Az ügyben polgármesteri vizsgálat indult, s várhatóan bizottságot is felállítanak annak érdekében, hogy valóban jogosan fizette-e ki a város a politikusoknak és hivatalvezetőknek a jutalmakat.

A Társaság a Közérdekű Adatokért szervezet már közzétett álláspontja szerint az alpolgármesterek jutalmazásával kapcsolatos adatok a törvényi rendelkezések szerint közérdekből nyilvános személyes adatok, azok megismerésére bárki igényt jelenthet be.

Páva Zsolt polgármester most úgy döntött, hogy a PécsMa.hu-n és később a Pécs.hu-n is nyilvánosságra hozza, hogy az alpolgármesterek közül ki és milyen indoklás alapján kapta meg a pénzt.

A jutalmak indoklásáért kattintson ide!

 

Az MSZP sajtóközleménye:

“Elképesztőnek tartjuk, hogy amíg Páva Zsolt a pécsiek pénzén időt és energiát nem kímélve megpróbálja elhitetni a pécsiekkel, hogy ő és társai nem vettek fel jutalmat, közben csendben és tétlenül nézik, amint a város legnagyobb munkáltatója bezár és emberek ezrei veszítik el munkájukat, megélhetésüket.

Valószínűsítjük, hogy komoly nehézséget okoz számukra Nagy Csaba alpolgármester jogtalan jutalomfelvételének eltussolása – ezért nem jutott ideje arra sem Páva Zsoltnak, sem a Fidesz bármely képviselőjének, hogy az elmúlt időszakban akár csak egy gyufaszálat is megmozdítsanak az Elcoteq dolgozóinak érdekében.

Miért nem azon dolgozik inkább a Fidesz, hogy segítsen azokon, akik nem tudják, hogy a jövő hónapban miből tartják el a családjukat, a télen miből fizetik ki a fűtést?

Nem mernek, vagy nem akarnak a sarkukra állni a kormányuknál azért, hogy a pécsiek megtarthassák állásukat? Van egyáltalán a Fidesz pécsi képviselőinek lobbi ereje?

Elkeserítő, hogy a Fidesz a pécsi fundamentummal, a nemzet kenyerével és sok más, hasonlóan fontos „munkahelyteremtő” kezdeményezéssel töltötte az elmúlt 2,5 évet, ahelyett, hogy akár csak egy kicsit is a pécsi családok sorsával törődött volna.

Az Elcoteq példája is jól jelzi, hogy Páva Zsolt és a fideszes városvezetés ismét kudarcot vallott.

Ennyi kudarc után nem csodálnánk, ha igaz lenne az a városi pletyka, hogy Páva Zsolt inkább Zágrábot választja Pécs helyett.”

MSZP Pécsi Szervezete

2011. október 07.

 

 

 

Mint azt korábban megírtuk, a Polgármesteri Kabinetiroda e heti közleményéből kiderült az is, hogy célprémiumot is felvettek a volt városvezetők: „a nyilvánosságra hozott jutalmakon felül Gonda Tibor bruttó 3,77 millió forint céljutalmat vett fel 2003-2007 között, Kunszt Márta 2,95 forintot 2003-2006 között és Tóth Bertalan 825 ezer forintot 2007-ben”.

A jutalombotrány kapcsán pedig el is durvult a vita a városvezetés és az MSZP között. A szocialista párt városi elnöke, Nyőgéri Lajos ugyanis még a múlt héten egy vödör homokot küldött Páva Zsolt polgármesternek és Hoppál Péternek, a Fidesz pécsi elnökének, mondván, azzal játsszanak.  A szocialisták szerint a Nagy Csaba 2,5 milliót vett fel, s a Fidesz kettős beszédet folytat. Szerintük a mostani polgármester az adóváltozások miatt több százezer forinttal vihet haza többet, mint elődei. A szocialisták szerint egyébként a jutalomlista hamis adatokat tartalmaz, ezért leszögezték: a trükkök százaitól hemzsegő számháborúban nem vesznek részt.

A városvezetés szerint Nagy Csaba mindössze bruttó 900 ezer forintot kapott könyvelés-technikai hibából, ám ezt a pénzt bizonyíthatóan továbbutalta karitatív célra. Hoppál Péter, a Fidesz pécsi elnöke úgy fogalmazott, a szocialisták nem mondanak igazat, mint tudatta, a tisztességes, becsületesen dolgozó, anyagi elismerésben részesült köztisztviselők jutalmazása ellen nincs kifogásuk, amennyiben amögött valódi teljesítmény van. Egyben felszólította az MSZP jutalomban részesült politikusait, hogy ezeket a hatalmas összegeket fizessék vissza a magyar államadósság-kezelő alapba.