Nyit az új városnegyed

Immár az utolsó simításokat végzik a kivitelező emberei, s hamarosan a lakosság is birtokba veheti a legnagyobb területű barnamezős műemléki beruházást Magyarországon, a Zsolnay Negyedet. Az új városrész a legnagyobb önkormányzati építkezés is egyben a maga több mint 11 milliárdos költségvetésével.

hirdetés

A Zsolnay Negyed építését 2009-ben kezdték el, s a projekt előkészítéséhez a jelenleg is működő Zsolnay-gyárat is át kellett telepíteni a negyed keleti sarkába. Az építkezés során több épületet le kellett szerkezetéig csupaszítani, s a vázukat megerősíteni.

A negyed teljes 35 ezer nm-es területéből ez idáig közel 25 ezer nm épületet adtak át, azonban az építkezés miatt (a sok különálló épület megközelítésének biztosítása érdekében) a belső terület továbbra is építési terület maradt, megnehezítve ezzel a látogatást, megakadályozva a páratlan építészeti élmény zavartalan élvezetét.

A negyed épületeinek jelentős részét immár átadták: tavaly szeptember óta látogatható a páratlan Zsolnay-porcelánokat bemutató Gyugyi-gyűjtemény a Sikorski-házban. 2010 decembere óta fogadja vendégeit a Pécsi Galéria új kiállítótere, a Zsolnay Galéria, a Bóbita Bábszínház pedig idén tavasz óta itt tartja előadásait. A felújított, évtizedekig elhanyagolt Zsolnay-mauzóleum a nyártól várja a látogatókat.

Legutóbb pedig a Művészeti Kar vehette birtokba az új egyetemi épületeket, látogatható lett a teljes déli rész. Az elmúlt hetekben pedig ismét felpörögtek az események, hiszen az eddig még át nem adott épületetek, közterek is elkészültek, s folyamatban vannak a használatbavételi engedélyek is, a munka végső, befejező szakaszához érkezett. A negyedben már csak apróbb simításokat végeznek, s hamarosan minden ide költöző bérlő birtokba veheti a házat.

KATTINTSON A KÉPRE A TÉRKÉP KINAGYÍTÁSÁHOZ!!!

A Zsolnay Negyedben november 5-én, szombaton ugyanakkor még lehetőség nyílik arra, hogy valamennyi elkészült épületet megtekintse az érdeklődő lakosság. Ennek keretében látogatást tehetnek az Alkotó Negyedben, ahova az új színpaddal, bárral és közösségi térrel is bíró Ifjúsági Ház került. Benézhetnek a Míves Negyed épületeibe: itt található az üvegház, a Zsolnay gyerekeknek épített és restaurált „Babaház”, valamint a volt teniszpálya helyén épített kosárpályák is. E részen van az Eozin Kávézó és a Szivarszoba, valamint a különleges Apostolos terem is.

A nyílt nap keretében egyórás vezetett sétát lehet tenni a negyedben. A turnusok 9, 10, 11, 12 órakor indulnak. Aki nem tud részt venni a bejáráson, nem marad le semmiről, hiszen napokon belül a teljes északi részt megnyitják.