Nyomot hagynak az utókornak

A torony ma is várja sorsát

Időkapszula elhelyezésével ünneplik a bátaszéki hívek vasárnap a település templomtornyának jelenleg is zajló és októberig tartó újjáépítését – közölte a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegyéje az MTI-vel.

hirdetés

Az időkapszulában a többi között helyet kap egy-egy kép Ferenc pápáról és Udvardy György katolikus megyés püspökről, továbbá a lebontott torony fa- és rézanyagának néhány töredéke, valamint az adományozók listája. Emellett elhelyezik benne a pécsi székesegyház délkeleti tornyának egyik kövét, hiszen a pécsi bazilikát szintén az idén újítják fel.

Az időkapszula végleges helye a legfelső toronyelemben lesz, a toronysisak várhatóan október elejére készül el.

A közlemény szerint a Tolna megyei bátaszéki templomtorony harminc méter magas sisakjának statikai problémái már a kilencvenes években jelentkeztek, egy két évvel ezelőtti szakértői vélemény pedig életveszélyesnek nyilvánította azt. Kiderült, hogy a torony több mint százéves faszerkezete gombafertőzött, elkorhadt és teljes egészében menthetetlen.

A veszélyes toronysisakot 2013 tavaszán bontották le, elindult az újjáépítés tervezésének engedélyeztetése, s döntés született arról, hogy a Pécsváradi Architekt Kft. építheti újjá az épületrészt csaknem százmillió forintból.

Hozzátették: a toronysisak teljes egészében új építmény lesz, de külalakját, méreteit tekintve a lebontott szerkezettel megegyezik majd. A beruházásnak része a torony homokkő épületdíszeinek restaurálása is.

Az új toronysisak felépítéséhez a bátaszéki római katolikus plébánia az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2013-ban 30 millió forintot nyert el, a Pécsi Egyházmegye szintén 30 millió forintos támogatást adott a beruházáshoz.

A közleményben kitérnek arra, hogy a beruházáshoz fontos pénzügyi segítséget jelentettek magánszemélyek és vállalatok adományai, valamint az e célra szervezett jótékonysági koncertek bevételei.

A bátaszéki plébániatemplom Nagyboldogasszony tiszteletére épült 1903-ban, 83 méter magas tornyával ez az ország nyolcadik legmagasabb épülete.