Nyomozás a városban – nyári tábor Pécsett

A Pécs Normandia Lions Club a kultúrAktív Egyesület támogatásával egy újszerű nyári tábor megvalósítására vállalkozott. A „Nyomozás a városban” című nyári tábor, a „Pécs Gyerekeknek” című könyv módszertanára és tartalmára felépített programra épül, amely alapján interaktív módon ismerkednek meg a 6–14 éves gyermekek a várossal, a környezettel.

A tábor résztvevői ingyen megkapják a könyvet is. Az iskolákban elemi hiányosság a helyismeret, helytörténet, helyi kulturális és természeti értékek, valamint a városi környezet sajátosságai (mind globális, mind helyspecifikus értelemben), a városi környezetben való tájékozódás, a város működési elve, a toleranciára nevelés. A könyv segít ezt a hiányt pótolni.

hirdetés

A kiadvány gyakorlati alkalmazását a tábor során már tavaly is sikerült bemutatni. A program középpontjában Pécs és a gyerekek álltak. A gyerekek játékos feladatokon keresztül fedezték fel a várost. Ebben a Pécs címeréről megszökött kutya volt a társuk. A könyv alapján a tábor programját az épített és természeti környezettel kapcsolatos témák köré csoportosított, interaktív feladatok segítségével járult hozzá ahhoz, hogy a gyerekek jobban tájékozódjanak a környezetükben, nyitottabbak legyenek annak sajátosságai iránt, azonosuljanak vele, sajátjuknak érezzék, hogy később tevékenyen vegyenek részt annak formálásában.

A város főbb látványossága és története mellett a gyerekek megismerik a város rejtett kincseit, természeti környezetét, a soknemzetiségű várost, a különböző vallásokat, valamint kézzelfogható jelentést kaptak olyan fogalmak is mint a tér, kultúra, ipar, sokszínűség, vagyis mindazon dolgok, amelyek egy várost várossá tesznek.

A „Pécs Gyerekeknek” című könyv feladataira építve a nyári tábor végére a gyerekek játszva megismerik a várost, amelyben nap, mint nap élnek. Az interaktív feladatokon keresztül aktív szereplői lesznek a városi életnek, ők, akik a jövő „építői” lesznek, már most magukénak érezhetik városunkat. (Pl. feladat a Széchenyi tér különböző korok megismerését követően egy saját, elképzelt tér lerajzolása…)

A könyv szerzői Tóth Eszter és Sebestyén Ágnes is részt veszek a nyári tábor egy-egy turnusán, ahol a módszertan átörökítését, illetve a szemléletmód átadását a műfaj speciális németországi tapasztalatok alapján valósították meg.

A Nyomozás a városban” tábort szakképzett vezetők mellett elismert szaktekintélyek segítették, mint Tillai Gábor történész, Horváth András a Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke, Vándor Andrea, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának etnográfus muzeológus munkatársa.

A tábor első napján a bemutatkozás és közös játék után minden turnusban 2 csapat alakul, akik minden nap pontokért versenyeznek. Így játékos és kreatív megoldásokkal motivált gyerekek figyelnek környezetükre és csapattársukra. A sok érdekes kulturális program mellett az egymásra való odafigyelés, csapatszellem, kreativitás, versenyszellem is előkerül. Hasonló korosztályú gyerekek csapattá kovácsolódnak, az idősebbek pedig irányítóbb szerepben vehetik ki részüket a feladatok során.

A tapasztalatok és visszajelzések után megállapítható, hogy nagy sikert aratott program vált valóra 2010-ben, alátámasztva, hogy szükség van ilyen jellegű nyári táborra is. A tavalyi sikereken felbuzdulva az idén haladó tábort is szervezünk, ahol a városépítés új céljait valósíthatják meg a gyerekek, felfedezve a város új arcait.

Az idei tábor kontakt személye: Oberling Rita 20 / 590 11 08 lionssuli@gmail.com

Forrás: Pécs Normandia Lions Club