Nyomoznak a bányászszövetség ellen

Nyomozás indult a pécsi Bányász Kulturális Szövetség támogatásainak felhasználása miatt – közölte Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője. A szervezet vezetője, Kutas László értetlenül áll a történtek előtt.

hirdetés

Nyár elején szembesültek azzal, hogy az egyik kulturális szervezetüknél egymillió forintos visszaéléseket tapasztaltak – tájékoztatott Hoppál Péter önkormányzati képviselő. Mint mondta, ezt követően fel is függesztették a szervezet támogatását.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a pécsi ügyészség rendelte el a nyomozást jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűntettének gyanúja miatt, s az eljárást a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala folytatja majd le.

Az ügy előzménye az, hogy az önkormányzat belső ellenőrzési osztálya vizsgálatot folytatott a szövetségnél, s az ellenőrök több szabálytalanságot is találtak a várostól kapott támogatás felhasználása körül. A revizorok szerint ugyanis megközelítőleg egymillió forintnyi személyi jellegű kiadást nem csupán a munkaügyi központ felé, hanem a város felé is elszámoltak. Ezt követően pedig kiderült, hogy egy harmadik szervezetnek, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének is ugyanazon bizonylatokat nyújtották be. A fentiek tisztázása érdekében Páva Zsolt polgármester a Pécsi Városi Ügyészséget törvényességi felügyeleti vizsgálat elvégzésére kérte.

Kutas László, a bányászszövetség elnöke szerint meglepő, hogy az ügyészség nyomozást indított, hiszen e vizsgálat során nem találtak semmilyen kivetnivalót a működésükben, s az eljárásról nem is értesítették. Mint mondta, a hatóság a vizsgálat után levelében azt írta, hogy a Bányász Kulturális Szövetség kiemelkedően tevékenykedik, szakmailag eredményes munkát végez, s a szövetség működése megfelel az alapszabályban leírtaknak, a kapcsolódó jogszabályoknak.

A szóban forgó szervezet a keleti városrészben közművelődési feladatot lát el. A jövőt illető kérdésre válaszolva Hoppál Péter közölte: az érintett területen több kulturális szervezet is tevékenykedik, s az új közgyűlés feladata lesz dönteni a továbbiakról.