Ő váltja Vozár Pált

Dr. Vicze Csilla lép Vozár Pál helyébe, mint az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselője.

hirdetés

Alább az ÖPE frakció sajtóközleménye:

– Napjainkban záródik a világ 195 országának részvételével a párizsi klímacsúcs. Ennek célja, hogy megegyezés szülessen az országok között arról, ki-mennyit tud vállalni abból a közös akaratból, hogy egy évtized alatt 60%-al csökkentsék a világ összes szén-dioxid kibocsátását. Erre azért van szükség, mert ha ez nem történik meg, akkor az évszázad végére ellehetetlenül az élet a bolygón. A felmelegedés miatt jelentős területek kerülnek víz alá, máshol elsivatagosodnak a termőterületek, megint máshol természeti katasztrófák, szélsőséges időjárás lehetetleníti el az életfeltételeket. Mindezek háborút, tömeges népvándorlást idézhetnek elő – mondta Kővári János az ÖPE elnöke mai sajtótájékoztatójukon. Majd így folytatta:

– Az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői ma radikális zöld fordulatot hirdetnek meg Pécsett is, mert a klimatikus hatások már itt is érezhetők. Lezúduló villámárvizek s hosszú aszályos időszakok váltják sokszor egymást, a légszennyezettség gyakran meghaladja az egészségügyi határértéket. Egyes fafajok pusztulásnak indultak. A bányák bezárásával, az ipar térvesztésével és a mezőgazdaság helyzetének romlásával jelentősen nőtt az elmúlt évtizedekben a munkanélküliség és mélyült a szegénység. Lassan élhetetlenné válik a város.

– Ezen sebeken próbál enyhíteni az ÖPE, akinek képviselői immáron 13 éve a helyi politikában a fenntartható városfejlesztést igyekeznek előmozdítani – tette hozzá a leköszönő Vozár Pál képviselő, aki mint mondta, az elmúlt évben a keleti városrész hátrányos helyzetű polgárainak életét segítette, erősítette a civil szervezetek szerepvállalását a közfeladatok ellátásban, segítette a külvárosok közösségi házainak működését, és nem utolsó sorban indítványaival a pécsi polgárok bevonását sürgette a helyi döntéshozás folyamatába. Bár képviselői munkája december végén befejeződik, ezeken a területeken tovább folytatja a munkáját az ÖPE társadalmi alelnökeként. Helyére pedig dr. Vicze Csilla lép, aki a tubesi radar ellenes küzdelemben már bizonyította elköteleződését Pécs természeti környezete és az itt élők egészségének megóvása érdekében.

Vicze Csilla elmondta, hogy:

-Mind a zöldfelületek védelme, a csapadékvíz begyűjtése, mind a közösségi közlekedés fejlesztése, mind az alternatív megújuló energiahasználat terén konkrét intézkedési tervvel állnak elő már januárban. Személyes feladatvállalásával kapcsolatban pedig hozzátette, hogy az értelmiségnek fokozódó felelőssége van. A pécsieknek részt kell venni a közéletben, s úgy érzi, hogy  ebben a nehéz világháborús helyzetben, bevándoroltatás korában, a  klímaválságban tennünk kell közösségünkért,környezetünkért.