Obama folytatná a megfigyeléseket

Felszólította Barack Obama amerikai elnök a szenátusi többség elnökét és a testület több tagját, hogy tegyenek meg mindent a hírszerző szolgálatok adatgyűjtési tevékenységének alapot adó jogszabály hatályának meghosszabbításáért – írja az MTI.

hirdetés

A telefon- és e-mail-megfigyelés igazolásául is használt, úgynevezett Patriot-törvény érintett cikkének hatálya június 1-jén lejár, és a kongresszusnak még ezen a hétvégén döntenie kellene a meghosszabbításról.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi vezetője összehívta a testület ülését vasárnapra, de egyelőre nem tűnik biztosnak, hogy a várt jóváhagyás megszületik.

A törvényhozás mindkét házában a republikánusok vannak többségben, de a párton belül nem sikerült dűlőre jutni arról, hogy mi legyen a megoldás a törvény lejáró hatályú rendelkezésével kapcsolatban.

Az említett cikkely feltétel nélküli továbbéltetését ráadásul a demokrata szenátorok sem kívánják jóváhagyni addig, amíg ki nem derül, hogyan fogják átalakítani a sokat bírált adatgyűjtési programot.

Obama azt mondta, hogy amennyiben a hosszabbításról nem születik döntés, az amerikai hatóságok egy fontos eszközt veszítenek el a feltételezett terroristák utáni nyomozásra.

Az elnök értésre adta, hogy a szenátust fogja felelősnek tartani, ha a hosszabbítás elmaradása miatt egyes felderítési kísérletek kudarcba fulladnak.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség Patriot-törvényre hivatkozó tömeges adatgyűjtési gyakorlatát tavalyelőtt fedte fel az ügynökség egyik volt informatikus munkatársa, aki Moszkvába szökött.

Egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság ráadásul nemrég arra a megállapításra jutott, hogy a kormányzat álláspontjával szemben a jogszabály nem hatalmazza fel a jelhírszerzésre szakosodott ügynökséget a metaadatgyűjtésre, ezért szükség van annak kongresszusi pontosítására.