Őket nem érdekli a válság: növelte a bevételét a baranyai cég

Az építőipart különösen sújtó gazdasági válság ellenére növelni tudta árbevételét és nyereséges volt tavaly a beton tetőcserepek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó baranyai Mediterrán cégcsoport.

hirdetés

Gódi Attila, a Mediterrán Magyarország Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a négy társaságból álló magyar tulajdonú cégcsoport 2010-ben 5,3 milliárd, tavaly 6,1 milliárd forint árbevételt ért el. Ebből a Mediterrán Magyarország bevétele 2010-ben 2,8 milliárd, 2011-ben 3,1 milliárd forintot tett ki.

Az ügyvezető magyarázata szerint a cégcsoport eredményei a tetőcserepeik kedvező külföldi értékesítésének köszönhetőek. A hazai tapasztalatokkal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy bár az új házak építése a válság hatására a korábbi hatodára csökkent, a felújítások aránya nőtt, és e piacon sikerült komoly részesedést szerezniük.

A Mediterrán Magyarország vállalatot Mészáros Vilmos 1984-ben alapította a baranyai Bólyban, a cég 1997-től kft. formában működik.

A 200 embert foglalkoztató Mediterrán cégcsoportnak Bólyban, Kunszentmiklóson és a szlovákiai Farkasdon van termelő üzeme, Kolozsváron és a horvátországi Pélmonostorban további telephelyeket tart fenn. A Mediterrán évi 30 millió tetőcserepet gyárt, termékeit nyolc országban értékesíti. Szlovákiában piacvezető, Magyarországon a részesedése 35-40 százalékos.

A Mediterrán Magyarország évente félmilliárd forintot költ fejlesztésekre. Ennek is köszönhető, hogy másfél milliárd forintból egy újabb üzemet épített Bólyban a közelmúltban, a létesítményt március 26-án adják át.