Ökoturisztikai központ lehet az állatkertből

Több mint egymilliárd forintos fejlesztés valósulhatna meg az állatkert jelenlegi területén, ha a város elfogadtatja projektötletét a Nemzetgazdasági Minisztériummal, és sikerrel szerepelne egy uniós kiíráson – mondta lapunknak Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere. A park turisztikai program keretében újulhat meg.

hirdetés

A tisztségviselő azt követően beszélt lapunknak a város terveiről, hogy a legutóbbi közgyűlés napirendi sorára utólag felvett, s utolsóként tárgyalt előterjesztést fogadott el a testület. Mint mondta, azért volt szükség a sietségre, mert csak a napokban merült fel egy új lehetőség a vadaspark fejlesztésére vonatkozóan, s május elejéig a város elképzeléseit is véglegesíteni kell.

A tervek szerint Pécs egy komplex turisztikai pályázaton venne részt, amely három projektelemet, s összesen mintegy 1,2 milliárdos fejlesztést tartalmazna. Az unió, amennyiben a pécsi elképzelés zöld utat kap a gazdasági tárcánál, 95 százalékos uniós finanszírozást tesz lehetővé.

Az egyik projektelem szerint a pécsi állatkert turisztikai fejlesztése valósulna meg: a meglévő attrakciókat újítanák fel 400-450 millió forintból. A második terv szerint egy ökoturisztikai látogatóközpontot hoznának létre, amelyben Baranya értékeit mutatnák be. Ez utóbbihoz csatlakozna épület- és parkolófejlesztés is.

A harmadik elem szerint egy, a várost és a meglévő Pécs és Orfű közötti kerékpárutat is érintő bicikliutat építenének.

Nagy Csaba hangsúlyozta: még messze állnak a tervezéstől is, ugyanis egyelőre csak a város ötleteit ismertetik a minisztériummal, a kormánnyal. Ha megszerzi Pécs a támogatást, akkor indulhat a pályázat, s jó esetben az év végére juthatnak el a támogatási szerződés megkötéséhez. A fejlesztések így optimális esetben jövő tavasszal indulhatnak el.

Mint ismert, a park vagy fejlesztésre vagy költözésre vár, ugyanis jelenlegi formájában hosszú távon a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség nem engedi az üzemeltetését. A mostani engedélyek 2015 végéig szólnak, de mivel korábban már több határidő-módosítást is kapott a park a zöldszervezettől, 2016-ban nagy valószínűséggel már nem nyithatna ki.

Az utóbbi években több helyszín is felmerült a költözésre, de eleddig egyik elképzelés sem volt járható. A városvezetés ezért határozott úgy, hogy pályázati forrást keres a vadaspark jelenlegi helyszínen történő fejlesztésére.