Oktatás: anyagi függetlenedés az önkormányzattól?

A jövőben legyenek biztonságban tanárok és diákok, s ne fenyegesse megszűnés az intézményeket – ez a kormány egyik terve. Pécsett az önkormányzati finanszírozástól való függés valamilyen szintű csökkentése ugyancsak kívánatos lenne – mondja az oktatási bizottsági elnök.

hirdetés

A jövőben célszerű lesz megvizsgálni, milyen módon lehet átstrukturálni a közoktatás finanszírozását, hogy az alap- és középfokú intézmények léte ne függjön az adott önkormányzat gazdasági helyzetétől – mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a minap a köztévé reggeli adásában.

A kormány ezért már most elkezdi tervezni, hogy miként lehet megteremteni ennek alapjait. Az elképzelések szerint egy-két éven belül a tanárok bérét teljes egészében az állami költségvetésből fedeznék, így az önkormányzatok válláról óriás teher hullhatna le.

A pécsi Andrásfalvy Bertalan, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere is bevallotta nemrégiben, hogy „egy nagy hibát követtek el, amikor átadták a közoktatást az önkormányzatoknak (…), hiszen a közoktatás nem lehet kiszolgáltatva sem az önkormányzatok anyagi helyzetének, sem a mindenkori vezetőjének”. Szerinte is vissza kell állítani azt, ami Klebelsberg idejében volt, hogy a gyereknek joga van öt kilométernél nem messzebb járni iskolába, és ezt csak úgy lehet elérni, ha a közoktatás nem függ az önkormányzat anyagi helyzetétől.

Mint azt Bognár László, a pécsi önkormányzat oktatási bizottságának elnöke lapunknak elmondta, különösen a nagyobb városoknak jelent évről évre hatalmas erőfeszítést a közoktatás finanszírozása miatt rájuk háruló összegek előteremtése. Utalt rá: az oktatás anyagi vonzata alatt az intézmények dologi kiadásait és a béreket kell érteni. Előbbi a költségek egyötödét, utóbbi nyolcvan százalékát jelenti.

Mivel a jelenlegi rendszerben az iskolai dolgozók bérének felét az önkormányzatok teremtik elő, hatalmas segítséget adna az új terv megvalósítása Pécsnek is, mondja Bognár László. A bizottsági elnök üdvözölte a kormány elképzeléseit, hiszen – mint hozzátette – ha az állam átvállalná a bérezés finanszírozását, más fontos feladatokra is jutna pénze az önkormányzatnak.