Októberben tárgyalnak a pécsi aquaparkról

Nemsokára kiderülhet, hogy egy korábban jelentkező német befektető valóban belevág-e egy 5-6 milliárd forint értékű aquapark felépítésébe városunkban. A konkrétumok kapcsán a projekt városi felelőse, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója még októberben tárgyalóasztalhoz ül nyugat-európai partnerével.

hirdetés

A német SAB AG.tavaly kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy városunkban egy élményfürdő funkciókkal kiegészített aquapark létesítését és üzemeltetését tervezi. Ezt követően, immáron fél éve a közgyűlés felhatalmazta Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét egy, a cég igazgatótanácsának elnöke, Wolfram Wäscher által is szignózott szándéknyilatkozat aláírására.

Ebben a város vállalta, hogy segíti majd a beruházást, az igényeknek megfelelően módosítja az építési szabályzatot, s elősegíti a szükséges terület megszerzését. Pénzbeli kötelezettségvállalást azonban nem jelentett mindez Pécs számára.

Barna Béla, a pécsi vagyonkezelő első embere lapunknak elmondta: bár az utóbbi fél évben a partnereket egy másik, németországi beruházás kötötte le, a pécsi terv nem feneklett meg. „Októberben találkozom személyesen a társaság illetékesével, s kölcsönösen beszámolunk egymásnak a létesítmény felépítésének realitásáról, a lehetséges helyszínekről, az uniós pályázati lehetőségekről” – így a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója.

Barna Béla aláhúzta: azt várják a német féltől, hogy határozza meg, miként, milyen ütemezéssel, finanszírozással, milyen működtetési formában kívánja megvalósítani a tervezett, 20 millió eurós létesítményt. „Ha ezek az adatok rendelkezésre állnak, továbbléphetünk, s akkor kezdődhet el az igazi együttműködés részleteinek kidolgozása” – tette hozzá.

Egyébiránt, ha  projekt megvalósul, akkor körülbelül 80 új munkahely jönne létre. Korábban felmerült a lehetősége annak is, hogy a kidolgozandó projektterv ismeretében egy közös cég megalapítására is sor kerülhet, amely a projekt előkészítését, kivitelezését és későbbi üzemeltetését végezheti. Ez azonban egyelőre még csak elvi lehetőség, amely a projekt-előkészítés későbbi stádiumában konkretizálódhat csak.

Álmok útján…

Pécsett nem először merül fel egy valamirevaló aquapark megvalósításának terve. Pár éve a Balokány-ligetet építette volna át egy magánbefektető, ám ő később megítélt uniós források megléte mellett sem „ragadott ásót, kapát”. De nem ez volt az egyetlen terv. Tropical Heaven, azaz „Trópusi mennyország” fantáziadús névvel kezdtek volna élményfürdő építésébe a Balokány-ligettől délre eső, több mint öthektáros területen. A beruházó akkor azzal kecsegtetett, hogy itt 2013-ra összesen 14 milliárdos projekt keretében ötcsillagos szállodát és lakóparkot is emel a vasút déli oldalán. Persze, hogy most nem maradnak meg a tervek a beruházó fiókjában, az csak a Pécsben lehetőséget látó félen múlik.