Olasz kézbe kerül a Szentkirályi

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvadt az olasz érdekeltségű Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), hogy közösen terjeszkedjenek Magyarországon és a régióban – jelentették be a vállalatok tulajdonosai szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

hirdetés

A CEMW közös vállalata Balogh Leventének, a Szentkirályi tulajdonosának és Közép-Európa legnagyobb ásványvíz palackozóját, a cseh Karlovarské Minerální Vody csoportot (KMV) is tulajdonló olasz Pasquale családnak. A megállapodás értelmében Balogh Levente lett a CEMW elnöke és meghatározó kisebbségi tulajdonosa. A KMV márciusban a CEMW-n keresztül vásárolta meg a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t a Nestlétől, így a mostani tranzakcióval 25 év után ismét magyar tulajdonos jelent meg a Kékkútiban – emelte ki Balogh Levente.

Hozzátette: a Szentkirályit évek óta magyar bázisú, stabil tőkéjű multinacionális céggé szerette volna építeni, azonban a kívánt szakmai tőkebefektetőt Magyarországon nem találta meg, ezért esett választása az olasz Pasquale családra.

Egy magyar multi szeretnék lenni – fogalmazott Balogh Levente. Megjegyezte, hogy sokan meg akarták már vásárolni a Szentkirályit, de a Pasquale család volt az egyetlen, akivel szakmai befektetőként lehetett tárgyalni és egyenrangú félként gondolkoztak az üzlet továbbfejlesztéséről.

A jövőbeli tervekről szólva Balogh Levente elmondta: mindenképp kapacitásfejlesztésre lesz szükség, amihez szükséges pénzt a tulajdonosok biztosítják. Alessandro Pasquale kiemelte: közös értékeik, a különböző piacokon szerzett tapasztalatok, valamint a két család hagyományai alapozzák meg a közös üzleti jövőt. A termékportfolió bővítése, a magyar márkák exportja és közös felvásárlások is szerepelnek a tervekben – tette hozzá.

A közreadott sajtóanyag szerint a Szentkirályi ásványvizet 1993 óta forgalmazzák Magyarországon, a piaci áttörést a 2004-ben elnyert párizsi Eauscar díj hozta meg a termék számára. A Szentkirályi 2006 óta az ország piacvezető ásványvíz márkája, a cég árbevétele tavaly 8,2 milliárd forint volt, piaci részesedése 20 százalékos – írják.

A KMV a legnagyobb ásványvíz- és forrásvíz-gyártó Csehországban és Közép-Európában, jelenleg 20 országba exportál és 750 alkalmazottja van. A sajtóanyag szerint a Pasquale család az olasz piacon vezető pozíciót betöltő Acqua Vera márka felépítésével és a KMV-n keresztül a több mint százéves cseh Mattoni márka újbóli felvirágoztatásával szerzett hírnevet magának.