Olcsóbb, de drágább is lehet a lakbér

Pórul járhatnak azok a bérlakásban élők Pécsett, akik nem frissítik a jövedelemigazolásukkal az adataikat november végéig. Jövő évtől ugyanis átalakítják a rendszert: négy kategóriát vezetnek be a bérlakások díjának számításakor az alapján, mennyi a családok egy főre jutó jövedelme. 

hirdetés

Az eddigi kétszintű lakásbér-rendszer helyett januártól négy kategóriába sorolják a szociális bérlakásokban élőket. Ez alapján kell majd havonta fizetni. Egy igazságosabb és arányosabb rendszer a cél – mondta Moór Eszter, a pécsi önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának vezetője.

A változás több mint négyezer háztartást érint Pécsett. Nekik november végéig kell egy kérelem-nyomtatványt kitölteniük és egy jövedelemigazolással együtt benyújtaniuk azt az önkormányzatnak. Ezeket az adatokat vizsgálják majd meg, és vetik össze azzal, hány fős a háztartás. Ez alapján sorolják be négy kategóriába a pécsi szociális lakásban élőket.

[frame] Így osztályoznak

 

Egy személy esetén a havi jövedelem

Több személy esetén az egy főre jutó havi jövedelem

Szorzó a szociális lakbérhez képest

Szociális I.

0-85.500 Ft

0 – 57.000 Ft/fő

1 x

Szociális II.

85.501 – 99.750 Ft

57.001 – 71.250 Ft/fő

1,5 x

Költségelvű

99.751 – 114.000 Ft

71.251 – 85.500 Ft/fő

2 x

Piaci lakbér

114.000 Ft felett

85.500 Ft/fő felett

3 x

[/frame]

– Esélyünk sem lenne albérletre, így nagyon örülünk a változásnak – mondta Guth Anna, aki gyermekével és férjével él egyetlen szobában. – Jelenleg tizenháromezret fizetünk egy hónapban a lakásért, férjem az egyetlen kereső a családban, így még ez is megterheli a kasszánkat – teszi hozzá az anyuka.

A szociális bérlakás korábban egyenlő volt az ingyen lakással. Most a rendszer igazságtalanságait akarják kiküszöbölni az önkormányzatnál.

– Azért volt rá szükség, mert a gyakorlati tapasztalat azt mutatta, hogy voltak olyan családok, amelyek pár ezer forint jövedelem-értékhatár túllépés miatt nagyságrendekkel nagyobb lakbért voltak kötelesek megfizetni, és ez aránytalanná és igazságtalanná tette a rendszert. Ez a négy kategória már letükrözi azokat a jövedelmi helyzeteket, amelyek alapján az emberek élnek – mondta a lakásokat is felügyelő Moór Eszter.

 

[frame]Mit kell tenni?


A kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Lakás Referatúrájához (Kossuth tér 1-3. I. em. 48, 49. ill. 26. szoba ) kell benyújtani. Hétfőnként 13-17 óráig, kedden 8-12 óráig, szerdán 8-17 óráig, csütörtökön és pénteken pedig 8-12 óra között várják az ügyfeleket.[/frame]