Olimpia 2024: a kormánypártok támogatják

Országgyűlési határozatban rögzítenék a kormánypártok, hogy a parlament támogatja a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot.

hirdetés

A kormánypárti frakcióvezetők, Rogán Antal (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP) által hétfőn benyújtott indítvány kimondaná: az Országgyűlés támogatja a Fővárosi Közgyűlés, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság szándékát, hogy megpályázza a XXXIII. olimpiai játékok és a XVII. paralimpiai játékok megrendezésének jogát.

A parlament felkérné a fővárosi önkormányzatot, a MOB-ot és a kormányt, hogy a pályázatot vidéki helyszínek minél szélesebb körű bevonásával, a környezetvédelmet szem előtt tartva, döntően a meglévő, illetve a 2024-ig – az olimpiától függetlenül – megépülő infrastruktúrára alapozva, a felesleges, később kihasználatlan fejlesztéseket kerülve készítse el. A Ház hangsúlyozná a teljes átláthatóság, valamint a civil és szakmai szervezetek bevonásának fontosságát is.

A kormányt arra is felkérnék, hogy nyújtson támogatást az olimpia rendezési jogára pályázó Budapestnek, valamint a MOB-nak a pályázati dokumentáció elkészítéséhez.

A határozat feladatul szabná, hogy a kabinet, a MOB és a főváros közösen határozza meg a sikeres pályázat elkészítéséhez, népszerűsítéséhez, a belföldi és külföldi tájékoztatáshoz, a nemzetközi kapcsolatok szervezéséhez szükséges intézményrendszert, gondoskodjon annak haladéktalan felállításáról, és biztosítsák, hogy a parlamenti képviselőcsoporttal rendelkező pártok részt vehessenek az operatív pályázati szervezet – a pályázó részvénytársaság – munkájának ellenőrzésében.

A dokumentum a felelős tervezést, a nyilvános versenypályáztatást és az ellenőrzött végrehajtást is kiemeli annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az olimpiarendezéshez kötődő kiadások időközbeni felesleges növekedése és a nagy fejlesztési programokhoz a világon általában mindenütt kötődő pénzügyi visszaélés.
A határozat értelmében az olimpiai játékokból származó költségvetési többletbevételeket elsősorban az egészségügy fejlesztésére kellene fordítani.

Létrejönne továbbá az Olimpiai Pályázati Bizottság, egy egyeztető, véleményező és javaslattevő testület, amelynek 24 tagjára a házelnök tenne javaslatot, miután egyeztetett a MOB elnökével, a főpolgármesterrel, a kormány képviselőjével, valamint a parlamenti frakciók vezetőivel. A bizottság – amelybe minden országgyűlési képviselőcsoport delegálhatna tagot – feladata lenne például stratégiai ajánlásokat tenni a pályázat előkészítésével kapcsolatban, véleményezni és népszerűsíteni a magyar pályázatot.

Rogán Antal és Harrach Péter szerint Magyarország olimpiai hagyományai, fejlődési iránya és a gazdaságos olimpiák megrendezésének előtérbe helyezése mind olyan ideális körülmény, amely lehetővé teszi Budapestnek az eredményes pályázást.