Önvédelmet tanulnak a pécsi gyerekek

Legalábbis azt tanítják meg nekik, hogy mit csináljanak egy felnőtt támadóval szemben, ha épp nincs a közelben segítség. Olyan önvédelmi kurzust indítanak, ahol a legkisebbek is megismerhetik a legkönnyebb és leghatásosabb fogásokat. Ezeket pedig hosszú távon is kamatoztatni tudják majd – mondja az oktató.
Hét éves kortól ajánlják fiúknak és lányoknak egyaránt azt a speciális önvédelmi kurzust, ami a napokban indul Pécsett. Magabiztosságot és egy tucatnyi fogást sajátíthatnak el a kicsik.

hirdetés

– Ez az a korosztály, akiket már egyedül is elengednek a szülők boltba, iskolába. Bizony leselkedhet rájuk az utcán is veszély, éppen ezért ezen az órán olyan fogásokat tanítanak, ahol egy gyerek egy nagyobb ellenféllel is meg tud birkózni. Persze nem az a cél, hogy földre terítse, hanem, hogy el tudjon menekülni és segítséget kérni – mondja Szabó Edina, kungfu oktató.

kungfu_gyerekeknek
Játékos formában tanulnak önvédelmet a gyerekek

A gyerekek ebben a korban nagyon fogékonyak – véli az oktató. Ha megtanulják megvédeni magukat és kiállni magukért, azt felnőtt korban is kamatoztatni tudják majd. Ez pedig nem jelenti azt, hogy agresszív gyerekekké válnának, épp ellenkezőleg, megtanulják kontrollálni magukat, magabiztosabbá válnak. Tudni fogják, hogy mit tegyenek egy támadáskor.

Nem agresszív gyerekeket, hanem magabiztosabb fellépést tanítanak
Nem agresszív gyerekeket, hanem magabiztosabb fellépést tanítanak

– Egyre több szülő panaszkodik arra is, hogy a gyerekeik bátortalanok, ezért az iskolában kiközösítik őket, ami nem ritkán tettlegességig is fajul. Az önvédelmi kurzuson azt is megtanuljuk, hogy ilyen esetben mit tehet az elszenvedő. Magabiztosságot és persze határozottságot is kap a gyerek, játékos formában – mondja az edző.

Edina 15 éve foglalkozik harcművészettel és felnőttek oktatásával, de szerinte a gyerekeket sem árt felkarolni. A kungfu egyébként az egyik leghatékonyabb sport arra, hogy határozott önvédelmi tudást adjon gyereknek. Ezekhez a gyakorlatokhoz ugyanis nem feltétlen kell hatalmas erő, elég ha taktikus a gyerek. Ezt pedig begyakorolják az edzéseken.

 Ezt ajánlja az oktató támadás esetén:

1. Először is próbáld meg elkerülni a támadást. Fuss el!

2. Ha tettlegességig fajul, olyan pontot kell eltalálni, amit a támadó nem tud “megedzeni”. Ha mondjuk előröl felemelnek, akkor szembe kell nyúlni vagy épp az orrát, torkát megütni. Ilyen esetben a támadó mindegy mekkora és hány kiló, a védekezés hatásos lesz.

3. Mindenképpen kérj segítséget!