ÖPE: Ne csak a multiké legyen Pécs!

Energetikai alapot szeretne az Összefogás Pécsért Egyesület létrehozni, hogy ezzel segítsék a kisebb pécsi vállalkozásokat. A Harmannak ugyan örülnek, de többet érdemelnének szerintük a helyi cégek is. 

hirdetés


Az ÖPE szerdán sajtótájékoztató tartott arról, hogy kedden ismét egy multinak örülhettek, hiszen az elmúlt három évben akkor indult meg a mozgás, amikor az Elcoteq elhagyta a várost és maga mögött hagyott több mint százmilliós adósságot, valamint több ezer ember került az utcára.

– Magunk is közreműködtünk abban, hogy az elmúlt három évben az elektronikai iparban, s a könnyűiparban megjelentek cégek, de ezek még nem hoztak több ezer fős áttörést.  A Harman több ezer munkahelyet ígér, aminek örülünk, de kérdés, hogy vajon hasonló lendülettel segíti-e az önkormányzat a pécsi kis-, és középvállalkozásokat – mondta Kővári János, az ÖPE képviselője

Az Összefogás Pécsét Egyesület korábban azonban javasolt már erre irányuló kezdeményezéseket, amik segítették a helyi termelők piachoz jutását, a belváros arculatának színesítését,  a keleti városrész felújítását. A legújabb javaslatukkal pedig az épületenergetikai és energetikai korszerűsítések terén kínálnának munkát a helyi cégeknek. Az ÖPE  az építményadóból egy épületenergetikai korszerűsítési alapot hozna létre, amelyből kamatmentes kölcsönnel támogatnánk azokat a társasházakat, amelyek pályáznak az Otthon meleg programra is.

Kővári szerint viszont a szakbizottság fideszes tagjai tegnap elmeszelték a javaslatot, mondván nincs erre ötvenmillió a költségvetésben.

– Akkor kérdés, hogy honnan volt százötvenmillió a Harmannak, s honnan lesz holnap 53 millió a Hungastnak, amely egy pesti cég és nemrég vette át a pécsi közétkeztetést? – mondta.