ÖPE: Pécs az alkotókedv városa

Pécs a július 24-től augusztus 2-ig tartó XIX. Európa Cantat megrendezésével ismét az európai kultúra egyik fellegvára lehet. A seregszemlére 40 országból közel hatezer ember látogat el hozzánk, a kóruskultúra egyik legnagyobb ünnepére. Isten hozta őket! – köszönti őket az ÖPE.

hirdetés

“Immáron második alkalommal ad Pécs otthont a rendezvénynek. Még sokan emlékszünk a 27 évvel ezelőtti eseményekre. Pécs akkor ünnepi díszbe öltözött. Megújultak közterek, épületek, parkok, s bármerre jártunk mosolygós emberekkel találkozhattunk, akik bárhol, bármikor dalra fakadtak.

Ma ismét Pécs a házigazda, s reméljük az idelátogatók számára nem csak egy helyszín lesz a sok közül, hanem egy olyan hely, ahová érdemes visszatérni. Reméljük, hogy szervezési és közlekedési nehézségek ellenére – amelyeket nehéz elfogadni, mert több mint egy év volt felkészülni erre a jelentősen megnövekedő forgatagra – az idelátogatók nemcsak a muzsika, de a Pécs varázslatos terei, kulturális létesítményei szellemi értékét és barátságos emberek társaságának élményét vihetik majd haza.

Pécs méltán lehet büszke történelmére, kultúrájára, de nem csak a múltjára, a jelenére is. Hisz ma is számtalan alkotó él itt a művészetek, a tudomány és a hétköznapok terén egyaránt

Pécs életteltelisége alkotó kedvet ad az itt élőknek és az idelátogatóknak.
Csak tér kell hozzá, és nem csak ilyen jeles napokon.

Most örüljünk együtt ennek, de ne felejtsük az események után sem, hogy Pécs értékes város, becsüljük meg az értékeit mi itt lakók is, s legyünk mi magunk is értékteremtők.

Szép kórusünnepet az idelátogatóknak és a pécsieknek!”

Kővári János
az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke