Operatív törzs: egy hét alatt több mint félmillió oltást adnának be

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Módosítanak az oltási stratégián: a cél, hogy minél többen megkapják az első oltásukat, a terv az, hogy minden regisztrált megkapja húsvétig, illetve húsvét utánig (április 11-ig) – hangzott el az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Uránia Mozi

György István államtitkár elmondta, a beérkező vakcinákkal kell gazdálkodniuk, a rendelkezésre álló oltóanyagokkal megpróbálnak gyorsabban és többet oltani.

Hangsúlyozta, minden vakcina biztonságos.

Közölte, a ma érkezett Pfizer-szállítmány minden adagját felhasználják és a Sinopharméval is ugyanezt tervezik.

Íme a következő hét oltási terve (szerdától szerdáig szól):

  • A kiszállítás megkezdődött: a kórházi oltópontokra kerül a Pfizer és az AstraZeneca készítménye, a Moderna és a Sinopharm a háziorvosokhoz érkezik.
  • Első feladatként folytatják a regisztrált idősek oltását, erre háromféle vakcina áll rendelkezésre: Sinopharm, Moderna, Pfizer.
  • Arra térnek rá, hogy súlyozott arányban kapják a megyei praxisok a vakcinaszállítmányokat.
  • Folytatják a 60 év alattiak oltását is, erre az AstraZenecát használják, sms-t kapnak majd az érintettek, melyik oltópontra kell menniük.
  • Folytatják emellett a második körös oltásokat is.
  • Ahogy március 1-én megírtuk, kitolják a második oltások beadásának időpontját: a Pfizer-vakcina második adagját a 21. nap helyett a 35. napon adják be, az AstraZenecáét pedig 4 helyett 12 héttel később.

Az államtitkár ismét elmondta, akik nem kérik a felajánlott vakcinát, nem fognak lekerülni a listáról, csak később kapják majd meg azt (ez akár hónapok múlva is lehet).

Kifejtette, a következő oltási héten rekordszámú, 479.800 oltás beadására lesz lehetőség, ez 529 ezer oltás összesen, ennyit szeretnének beadni.

Tegnap lépett hatályba egy új utazási rendelkezés, az a magyar állampolgár, aki gazdasági vagy üzleti célból volt távol, beutazása után automatikusan hatósági házi karanténba kerül, de vannak kivételek, erről Kiss Róbert alezredes számolt be.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ez után elmondta, több olyan gyors lefolyású megbetegedést is tapasztaltak, amely szinte órákon belül kifejlődik, egyik napról a másikra, és súlyos formát ölt, rögtön kórházi kezelésre szorul a beteg. Megosztotta azt is, elhunyt a legfiatalabb személy Magyarországon, 16 éves volt az illető (súlyos alapbetegsége volt).

Azt kérte ismét, ne utasítsa vissza senki a felajánlott vakcinát, mert bármelyik megvéd a súlyos megbetegedéstől.

Beszélt arról is, a brit mutáns okozza az esetszámok nagy felfutását, megtaláltak az első dél-afrikai variánst, de mára 5-re emelkedett az esetek száma.