Operatív törzs: „nem lehetett elkerülni a szigorításokat”

A kép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Épp egy éve jelentették be az első pozitív eseteket. Nagyon nehezen tud a világ megszabadulni a koronavírustól – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Uránia Mozi

A főorvos elmondta, a ma bejelentett kormányzati intézkedések szükségszerűek, a járványügyi adatok nap mint nap rosszabbak lettek. Minden eszközzel le kell törni a harmadik hullám emelkedő szakaszát – hangsúlyozta.

Kifejtette, a védőoltások beadása új szakaszt jelent, de azok beadását követően csak néhány hét múlva alakul ki a védettség. Most viszont „helyzet van”, magasak a számok, pedig csak február 3-án jelentették be, hogy itt a harmadik hullám.

A mostani rendelkezésekkel a kontaktusok számát szeretnék csökkenteni.

Elhangzott, a terjedő variánsok jóval fertőzőképesebbek, mint az „eredeti formák”.

Müller Cecília ismertette, a mai reprodukciós ráta 1,3 (az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett). Ha az érték egy, az azt jelenti, hogy körülbelül ugyanannyi beteggel számolnak minden nap, ha az érték egynél magasabb, az azt mutatja, terjed a fertőzés, méghozzá jelenleg jelentősen. Akkor lesz javulás, ha ez az érték egy alá szorul.

Viszont az aktív fertőzöttek száma is már 100 ezer fölé emelkedett mindössze néhány nap alatt. Emellett óriási az új fertőzöttek száma is, 152-en hunytak el, és egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, ezért sem lehetett elkerülni a korlátozásokat.

Leterhelt az egészségügyi rendszer.

Épp ezért mind a két védekezési módnak párhuzamosan kell együtt működnie: az egyik az érintkezések, kapcsolatok gátlása a korlátozó intézkedésekkel, a másik a vakcináció, amit még jobban fel akarnak gyorsítani.