Operatív törzs: nem lesz tömeges oltás a hétvégén AstraZenecával, sok pécsit is érint

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Íme a legfontosabb bejelentések az operatív törzs mai online sajtótájékoztatójáról. Cikkünk frissül.

hirdetés
Uránia Mozi

A tájékoztatón először György István államtitkár beszélt, az e hétre tervezett oltási program a terv szerint halad, közölte, ám az AstraZeneca esetében sms-t kaptak az érintettek arról – 74 ezer adagról van szó –, hogy hamarosan, de későbbi időpontban kapják meg az oltást. Probléma lépett fel az adatbázis szinkronizálásában, ezért kell felfüggeszteniük az oltást.

Majd jelzik a jelentkezőknek, mikor, hol kerül sor az oltásukra.

A jövő héten 400 ezer vakcina beadására lesz lehetőség – mondta.

A tegnap bejelentett szigorításokkal (maszkhasználat, üzletek, szolgáltatók, iskolák zárvatartása, határforgalom ellenőrzése) kapcsolatban az hangzott el: a részletszabályok hamarosan olvashatók lesznek a kormányrendeletben. Mindenki türelmét és együttműködését kéri az operatív törzs.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ismertette a részletszabályokat az oktatás esetében: az óvodákban március 8-ától rendkívüli szünet lesz április 7-ig, az iskolákban március 8-tól 31-ig digitális oktatás lesz, majd egy hét tavaszi szünet következik a nyitás előtt. Az iskolákban, óvodákban egyébként nem szerveznek gyermekfelügyeletet, de az étkeztetést biztosítják.

Április 7-én jelenléti oktatásban nyitnának újra az intézmények.

A középfokú felvételi vizsgáknál azt javasolják, a szóbeliket az online térbe helyezzék át.

A kollégiumokban nincs lakhatás, de engedélyezhetik ezt az érettségire készülőknek, vagy méltányosság alapján. A sportkollégiumoknál is ugyanez a helyzet – foglalta össze Maruzsa.

Müller Cecília elmondta: drasztikusan emelkedik a harmadik hullám. Napról napra nő a regisztrált fertőzöttek száma.

Egyre többen kérik a védőoltásokat, mint mondta, az „oltakozási kedv” most, az elmúlt héten 42 százalékra növekedett ismereteik szerint.

Az a döntés született, hogy a Favipiravir nevű szert járóbeteg-ellátásban (háziorvosoknál) is használni fogják, az influenza kezelésére már jól ismerik, erre van engedélyezve, tette hozzá Müller Cecília. A gyógyszerszedés előtt nyilatkozatot kell tenni a betegnek, de előtte tájékoztatást kap. A készítmény megakadályozhatja azt, hogy kórházba kerüljön az illető.

Beszámolt arról is a főorvos, egy csúcslaboratórium jön létre a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén kormányzati és uniós forrásból, melyben a különleges, legveszélyesebb kórokozók diagnosztizálását végzik majd. Ezek gyors felismerését teszi lehetővé a labor.