Orbán: a brüsszeli bürökraták olyanok, mint a kommunisták

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Újabb PR-beszélgetésen vett részt a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. Nagyot ment ma reggel a kormányfő, hiszen alig fél óra alatt lekommunistázta az Európai Bizottságot, egyetlen mondattal intézte el a lehallgatási botrányt, és felvázolta, hogy míg Japán nem képes megrendezni normálisan egy olimpiát, addig, ha Magyarországon lennének az ötkarikás játékok, mindenki szurkolhatna a helyszínen.

Megtette szokásos péntek reggeli látogatását a Kossuth Rádióban a miniszterelnök. A beszélgetés koreográfiája elég gyorsan világossá vált. A „gyermekvédelmi” népszavazással kezdett ugyanis Orbán, és a beszélgetés nagyjából felét el is vitte a téma. Sok újdonságot nem hallhattunk a kormányfőtől, azonban ha bekapcsoltunk volna egy „brüsszeli bürokraták” számlálót, az biztosan kiakadt volna. A szóösszetételt egyébként is kedvelő miniszterelnök ugyanis magához képest is szokatlanul sokszor mondta ki ma reggel.

Ízelítőt kaphattunk Nagy Katalin műsorvezető a közmédiával szemben tanúsított mérhetetlen lojalitásáról is. Ezt több kérdésében is tetten érhettük. Az Európai Bizottság, a magyar kormánynak küldött dokumentumáról, amelyben az EB a pedofilellenes törvénnyel kapcsolatos aggályait fogalmazta meg, például ezt kérdezte Nagy:

„Ez elképesztő! Mit tudtak írni 54 oldalon keresztül?”

Ennél is körmönfontabban kérdezett rá Orbánnál a lehallgatási botrányra:

„A nyomásgyakorlás egyik eszközének tekinthetjük azt, hogy külföldi sajtóorgánumokban megjelent, az, hogy itt lehet, hogy embereket hallgattak le Európában, meg a világ más részein is, és lehet, hogy Magyarországon is?”

Orbán válasza azonban még ezt is képest volt überelni. Annyival intézte el az ügyet, hogy „a belügyminiszter már mindent elmondott, amit lehetett mondani”.

Ennyit ért az a történet, ami napok óta foglalkoztatja az országot.

Azonban ha valaki azt hinné, hogy ez volt az „interjú” legerősebb része, az téved. A gyermekvédelem témakörének fejtegetése közben a miniszterelnök ugyanis meghatározta, hogy (szerinte) mit akar Brüsszel. Azt akarja, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjünk be az iskolákba, hogy korlátozás nélkül mutassunk nekik homoszexuális tartalmakat a tévében, és hogy már kisgyerek korukban megismertessük őket a nemváltoztatás fogalmával.

A hazai melegekről is elmondta véleményét Orbán: „Ha valaki azonos neművel akar együtt élni, akkor lelke rajta, tegye.”

Az Európai Bizottságról is meglehetősen markáns véleményt fogalmazott meg.

„A brüsszeli bürokraták azt gondolják, hogy az emberi történelem, minden esetben, függetlenül attól, hogy milyen népről, országról és kultúráról van szó, az ugyanabba az irányba halad. Pont, mint a kommunisták.”

Azért érdemi dolog is elhangzott a ma reggeli adásban. Minden bizonnyal már a kormány is felkészült arra, hogy az európai helyreállítási alapból egy ideig még nem láthat pénzt Magyarország, ezért úgy döntött a kormány, hogy egy magyar helyreállítási alapba különít el a költségvetésből, és abból el fogja indítani azokat a projekteket, amik az uniós támogatásból valósulnának meg.

Végezetül persze az olimpia is szóba került. Orbán itt is azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon milyen jó a helyzet vírusszempontból. A miniszterelnök arról beszélt, hogy miközben Japán még egy olimpiát sem képes normálisan megrendezni, addig ha mi rendeznénk, itt teli lehetnének a lelátók.

Hirdetés