Orbán beszédét bírálta Nyőgéri

Főként a szociális ágazatot érintő kormányzati intézkedéseket, illetve az azokkal kapcsolatos, innen-onnan származó tervezetek tartalmát bírálta Nyőgéri Lajos, az MSZP pécsi szervezetének elnöke egy pénteken reggel rendezett sajtótájékoztatón.Nyőgéri Lajos, a szocialisták pécsi elnöke Orbán Viktor miniszterelnök a héten elhangzott évértékelő beszédének részletei kapcsán hallatta hangját az MSZP pécsi székházában rendezett sajtótájékoztatón, pénteken. Mint a kormány első éves teljesítménye kapcsán megjegyezte: nem kér a társadalom abból a politikából, azokból a megszorításokból, amelyek a kabinet nevéhez fűződnek.

hirdetés

Részletesen szólt a kormány családpolitikai elképzeléseiről is, s kitért több, az elmúlt időszakban lehetőség, javaslat címén elhangzott tervre is. Mint mondta, az ország jelenlegi vezetői „a szegénység karanténjába zárják a megszülető generációkat, bénítják a gyermekvállalást, rontják az iskolázottsági mutatókat, s a szegényekkel fizettetik meg a gazdag családok gyermekeinek taníttatását, felnevelését”.

Ez utóbbi kapcsán azt mondta, igazságtalan az az adórendszer, amellyel a tehetős, több gyermeket vállaló családok közteherviselését enyhítette a kabinet. Megjegyezte: a befagyasztott családi pótlék, az óvodai, bölcsődei férőhelyek csökkenése, az egyetemi keretlétszámok csökkentése és a tankötelezettségi korhatár leszállítása mind-mind olyan intézkedések, amelyek a hátrányos körülmények között élők, azaz a szegények gyermekvállalását akadályozzák meg.

Nyőgéri Lajos a tájékoztatón felszólította a kabinetet arra, hogy vonja vissza a családi pótlék kifizetésének ideiglenes felfüggesztésére vonatkozó tervét, amelyet azoknál a családoknál alkalmazna, amelyekben 3-5 évvel az első gyermek után nem születik második. Arra is felkérte a kormányt, hogy gondolja újra teljes szociális és nemzetpolitikáját. „Mi sem azt szeretnénk, hogy halat adjunk, de legalább a hálót, a szociális hálót ne vegyük el az emberektől” – jegyezte meg zárásként a szocialisták pécsi elnöke.