Orbán: csak az igazi teljesítmény számít

A megújuló Magyarországon nem az összeköttetések és az ügyeskedés, hanem csak az igazi teljesítmény számít – hangsúlyozta Orbán Viktor csütörtökön, amikor Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterrel közösen elismeréseket adott át nemzetközi tanulmányi versenyen eredményt elért diákolimpikonoknak a Parlamentben.

hirdetés

Magyarországon nagy változások vannak, az a célunk, hogy teljesen megújítsuk az országot, mert úgy hisszük, erre van szükség ahhoz, hogy a XXI. században erős és sikeres legyen – mondta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, a változtatások során összetett rendszereket alakítanak át és bonyolult átszervezéseket visznek véghez, de a szellemisége mindennek egyszerű, és egy mondatban úgy fogalmazható meg: csak az igazi teljesítmény számít.

A megújuló Magyarországon csak az számít igazi teljesítménynek, ami mögött emberi munka, szorgalom és tudás van – jelentette ki a kormányfő, aki szerint Magyarország túl hosszú ideig fordított hátat a teljesítménynek és értékelte inkább a törtetést és a helyezkedést. Mint mondta, a diákolimpiákon sikereket elért tanulók is változatos környezetből érkeztek, a versenyeken ugyanakkor senki nem arra volt kíváncsi, hogy kik ők, honnan jöttek és kiket ismernek, hanem egyetlen dolgot kérdeztek, hogy mit tudnak.

Nem lefüggönyözött szobák háttéralkui alakították az eredményt, hanem a teljesítmény – tette hozzá Orbán Viktor. Leszögezte: teljesítményt várnak a diákoktól, akik azt szeretnék, hogy a magyar adófizetők pénzéből kapjanak felsőfokú végzettséget, teljesítményt várnak a befektetőktől, azt, hogy méltányos, mindenkire érvényes versenyfeltételek között méressék meg az erejüket, törekedjenek tisztességes haszonra, de ne akarják lerabolni az országot, és teljesítményt várnak az erejük teljében lévő magyar emberektől, azt, hogy munkával keressék meg a jövedelmüket, és ne építsenek életstratégiát a segélyek rendszerére.

A kormányfő arról is beszélt: a rendszerváltoztatáskor azt remélték, hogy egy olyan országban élhetik majd életüket, ahol nem az ismerősök és a kapcsolatok határozzák meg az emberek sorsát, azonban az elmúlt húsz évben a régi világ búvó patakként, a legváratlanabb pontokon tört felszínre, ott volt a gazdasági döntéshozatalban, a médiában, az egyetemi katedrán, az élet szinte minden területén.

Ahelyett, hogy eltűnt volna, behálózta Magyarországot, behálózta és a gúzsba kötötte a munkakedvet, mindazok ambícióit, akik igazi teljesítménnyel akartak érvényesülni az életben – tette hozzá. A miniszterelnök szerint ugyanakkor 2010-ban a magyarok úgy döntöttek, hogy megszabadulnak ettől a hálótól és megújítják az országot.

A diákolimpikonoknak azt üzente: biztos abban, hogy ők már egy olyan országban kezdhetik pályájukat, ahol a teljesítmény alapján mérik az embereket. Minden okunk megvan azt gondolni, hogy önök már sokkal több kedvet és ösztönzést éreznek majd az itthon maradásra – mondta, utalva arra, hogy az elmúlt években rengeteg tehetséges magyar fiatal hagyta el az országot. Orbán Viktor úgy értékelte, nehezebb lenne ma annál nemesebb célt megfogalmazni, mint a tehetséges fiatalok megtartását.