Orbán szerint továbbra is szigorúan be kell tartani a járványügyi szabályokat

Orbán Viktor beszédével indult a Parlament 2021-es, tavaszi ülésszaka. A miniszterelnök méltatta a kormány eddigi, a koronavírus-járvány okán hozott intézkedéseit, figyelmeztetett a harmadik hullám veszélyére, és arra kérte az összes frakciót, hogy szavazzák meg újabb 90 napra a kormány rendkívüli jogköreit – áll a telex tudósításában.

hirdetés
Uránia Mozi

A miniszterelnök parlamenti beszédét azzal kezdte, hogy a magyar védekezés eredményeit méltatta. Szerinte november óta, a növekvő számok ellenére is sikerült mederben tartani a járványt. Magyarországon Orbán szerint így sokkal jobb a helyzet, mint azokban az országokban, ahol karácsony környékén lazítottak a szabályokon. A kormány intézkedései közül kiemelte, hogy nyitva tartották a munkahelyeket és az iskolákat is, mindezt azért, hogy a korlátozások ellenére is működni tudjon az ország.

Kiemelte, hogy mivel ismét növekvő tendencia következhet, ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú és következetes betartására is. Az újranyitás feltételeként a vakcinát jelölte meg Orbán.

– Nekünk minden olyan vakcina jó, ami biztonságos, és amivel a világon többmillió embert beoltottak – fogalmazott beszédében a kormányfő.

Szerinte a kínai és orosz oltóanyagoknak köszönhetően május végére 3,5 millió fővel többet tudnak majd beoltani, mint más, hasonló méretű uniós országokban. Arra is ígéretet tett, hogy április elejéig 2 millió magyar ember kaphatja meg az oltást.

Újabb nemzeti konzultációt is bejelentett a miniszterelnök, amiben az újranyitás mikéntjéről kérdezik majd meg az embereket. Orbán szerint erre azért van szükség, mert csak olyan szabályokat tudnak betartatni, amelyeket az emberek is támogatnak.

Sokadszor is felsorolta a kormány eddigi, a járványidőszakban hozott gazdasági intézkedéseit, és kiemelte, hogy meglátása szerint a vírus után erősebb lesz az ország gazdaságilag is, mint volt előtte.

Orbán Viktor egy gazdaság újraindítási akciótervet is bejelentett, amelynek része lesz a lakásépítés áfájának csökkentése, és az orvosok béremelése is. Végezetül a miniszterelnök minden parlamenti képviselőt, pártállástól függetlenül arra kért, hogy szavazzák meg a kormány különleges jogosítványainak meghosszabbítását – számolt be a telex.hu.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI