Orbán Viktor Manfred Webernek: “Ti balfácánnak néztek bennünket”

“A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket” – írja Manfred Webernek, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetőjének címzett közleményében Orbán Viktor miniszterelnök.

hirdetés

Közleményt adott ki a Miniszterelnöki Sajtóiroda Orbán Viktortól. Az MTI-ben megjelent közleményben Orbán ideológiai alapú médiacenzúráról ír az európai sajtóval kapcsolatban, és politikusok véleményét felsorolva utal arra, hogy többek között a jogállamisági mechanizmus kifejezetten Magyarország ellen irányul – írja a Telex.

A levelet egyébként a miniszterelnök kifejezetten Manfred Webernek, az Európai Néppárt  parlamenti frakcióvezetőjének címezte. Mint ismert, Weber többször élesen bírálta a Fideszt a jogállamisági mechanizmussal, valamint ő volt az, aki azt nyilatkozta, hogy ha nem lenne járvány, már kizárták volna maguk közül a Fideszt.

A közleményt változtatás nélkül közöljük:

“Az európai fősodratú média kirekeszti, mellőzi és letiltja azokat a gondolatokat, amelyek nem illenek abba a világképbe, amelyet ők sulykolnak nap mint nap. Ezt is el fogják hallgatni. Nekünk, közép-európaiaknak ez nem ismeretlen. Erre találtuk ki a szamizdatot. Írj, nyomtass, olvass, terjessz! Szam izdat, vagyis magunktól magunknak.

Manfred Weber azt állította december 3-án a Németországba akkreditált tudósítóknak, hogy nem Magyarország és Lengyelország ellen hozzák létre a hírhedt jogállamisági mechanizmust. Továbbá azt is, hogy a cél a jogállamisági kérdések depolitizálása, kivonása a pártpolitikai vitákból.

Az igazság azonban ennek éppen az ellenkezője. Ezt bizonyítják az alábbi nyilatkozatok.

Bizottság

Jourová: Orbán beteg demokráciát épít.

Reynders: Néhány tagállamban jogállamisági válság van. Különösen Magyarországon és Lengyelországban.

Timmermans: A szabad sajtó szinte nem létezik Magyarországon.

Dalli: Ez a mechanizmus a módja annak, hogy a tagállamokat betereljük a sorba.

Parlament

Barley alelnök: Magyarországot és Lengyelországot ki kell éheztetni.

Verhofstadt: Nem kell bizonyítani, hogy Magyarország és Lengyelország működése összhangban áll-e a most felállítandó szisztémával. Ez már bizonyítva van. Most azonnal működésbe kell hozni.

Kormányok

Maas: Most lesz végre egy eszközünk, amely nagyon fájdalmas lesz Magyarország és Lengyelország számára.

Asselborn: Semlegesíteni kell ezt a rákos daganatot. Magyarország ugyanolyan diktatúra, mint Belarusz.

A helyzet világos, kedves Manfred. Ti meg akarjátok változtatni a jelenlegi jogi helyzetet, hogy olyan eszközt hozzatok létre, amelyet azonnal Magyarország és Lengyelország ellen fordíthattok. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és felelős nemzeti kormánypolitikusok nyilatkozatainak fényében ezt többé nem tudjátok letagadni. És azt várjátok, hogy mi, magyarok elfogadjuk ezt.

A németek sok mindent kértek már tőlünk, magyaroktól a történelem során, de Ti vagytok az elsők, akik balfácánnak is néztek bennünket. Nem vagyunk azok.”

Mindeközben éppen a hetekben derült ki többek között a köztévéről és az MTI-ről, hogy erős kormányzati befolyásolás alatt állnak, a KESMA közel 500 kormánybarát médiafelülete pedig a kormány központi üzeneteit kommunikáljákteszi hozzá a Telex.