Orbán Viktor továbbra is kiáll Pécs mellett

Még mindig a pécsieket üti a komlói volt alpolgármester, Szakács László MSZP-s politikus, aki továbbra is a pécsi helyzetről beszél az országgyűléseben. Orbán Viktor miniszterelnök szerint nem szabad a pécsiek eredményeit lebecsülni, a kormány pedig a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog.

hirdetés

A komlói Szakács László (MSZP) a Parlamentben hétfőn arról beszélt – nem először –, hogy szerinte a Fidesz Pécsen “szintet ugrott a demokrácia lebontásában”. Szerinte  Páva Zsolt polgármester “kegyvesztett lett”, Pécs kormánypárti országgyűlési képviselői megalakították a “városi fideszes pártbizottságot” a csődben lévő, 7,5 milliárd forintos adóssággal küzdő városban. Ezért a demokráciáért harcolt? – kérdezte a kormányfőtől, kifogásolva, hogy “semmi nem épült” a megyeszékhelyen.

Szakács szerint semmi nem épült Pécsett

Orbán Viktor: a kormány a pécsi emberek oldalán áll

Orbán Viktor azt mondta Szakács Lászlónak, hogy pártbizottságügyben több jó tanácsot kaphat a szocialista frakcióban, mint tőle. Felidézte, hogy 2002 és 2010 között a teljes önkormányzati adósságállomány meghatszorozódott, amelyet azonban a Fidesz-KDNP-kormány átvállalt a helyhatóságoktól – összesen 1369 milliárd forintot –, stabilizálva ezzel a pénzügyi helyzetüket. Ha ezt a gigantikus “adóssághegyet” el tudta tüntetni a kormány, akkor a pécsi ügyekkel is meg fog birkózni, “a kormány a pécsi emberek oldalán áll, és segíteni is fog” – jelentette ki.

A kormányfő azt is kérte az MSZP-s politikustól, hogy ne becsülje le a pécsi eredményeket, amelyek közé sorolta a vízművek visszavételét külföldi kézből, a Magasház helyzetének rendezését, az új buszok forgalomba állítását, az M60-as továbbépítését és a belváros megszépítését.

Vajon mi nem épült Pécsen?

A Szakács László által is emlegetett időszakban ugyanakkor – többek között – elkészült a 400 ágyas klinika, de megújult a Lánc utcai rendelőintézet – már épül a kertvárosi rendelőintézet –, a szocialisták idején teljes bukás felé tartó Európa Kulturális Fővárosa program keretében megépültek új kulturális intézmények, több óvoda is megújult, rendbe tettek már kettő, a szocialisták idején életveszélyessé vált IMS-szerkezetű iskolát, a pécsi dohánygyár közel 10 milliárdos fejlesztést hajtott végre, bővített a Hauni, letelepedett Pécsre a Viessmann, a Harman és az ITSH – mindegyik folyamatos bővít –, hamarosan elindul az új pécsi repülőgépgyár építése, a szocialisták idején silány anyagból kialakított, azóta felújított Jókai teret idén adták át, továbbá új állatkertje is van a városnak. A francia multinacionális vállalat, a Veolia pedig több tízmilliárd forintot költött a pécsi erőmű teljes korszerűsítésére, átalakítására, így immár megújuló energiával termel áramot, meleg vizet.

A komlói MSZP-s politikus pécsi társa, Gulyás Emil különben is legutóbb azt mondta, hogy “nem termelési központot kellene csinálni Pécsből, hanem a kultúrát kellett volna fejleszteni”.

Mást mondanak a tények

Szakács László nemrég egyébként arról beszélt, hogy nőtt a munkanélküliség Pécsen, miközben a tények egészen mást mutatnak, sőt alpolgármestersége ideje alatt mélyrepülést élt meg az egykori bányászváros e tekintetben.

A nyilvános, mindenki által elérhető adatok szerint ugyanis míg 2009 decemberében 7,17 százalékos volt Pécsen a munkanélküliség, addig idén júliusban 3,94 százalék volt ez az arány. Az MSZP-s parlamenti képviselő 2002-től 2010-ig Komlón volt alpolgármester, Komlón 2002 szeptemberében 9,11 százalékos volt a regisztrált munkanélküliek aránya, 2010 szeptemberében pedig 12,1 százalékos.