Orbán Viktor: „túl nagy ellenállásba ütközne az oltás kötelezővé tétele”

A miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt többek között a koronavírussal szembeni védekezésről és a 13. havi nyugdíj kifizetéséről is. 

Orbán Viktor a beszélgetésben hangsúlyozta: nem híve a lezárásnak, mert az igazságtalan azokra nézve, akik beoltatták magukat. Elmondta, csak abban az esetben lesz lezárás, ha a szakemberek számára egyértelmű, hogy kell. De akkor is a védettségi igazolványhoz kötik majd a korlátozásokat – tette hozzá.

Elhangzott továbbá, hogy lesz negyedik hullám, de a kérdés az, hogy mit tehetünk. Mint a miniszterelnök mondta, az oltás véd. A baj azokkal van, akik nem oltatták be magukat, ők súlyos betegségnek vannak kitéve – fogalmazott.

Orbán Viktor azt is elmondta:

Túl nagy ellenállásba ütközne az oltás kötelezővé tétele, ezt érzi. Az emberek nem fogadják el még azt, hogy a koronavírus ellen is kell oltás, kötelező oltás, mint ahogyan fiatalkorban több más oltás kötelező.

A 13. havi nyugdíjról azt mondta, a nyugdíjasoknak még tartozik a kormány, azért harcol, hogy a jövő évi választáson már úgy álljon előttük, hogy nem csak a kétheti pluszt kapják meg a nyugdíjasok, hanem akár a 3. és 4. pluszhetit is, így a teljes 13. havi nyugdíjra számíthatnának. De hitelből nem lehet osztogatni, olyan pénzt lehet szétosztani, amit az ország  megtermelt, szögezte le a kormányfő. A kérdés még nem eldöntött – mondta.

A miniszterelnök szólt arról is, mindent megtesznek azért, hogy gazdasági előnnyel is járjon a családalapítás, és akinek gyereke van, jobban éljen annál, mint akinek nincs. A kormány családpolitikai céljairól szólva a miniszterelnök kiemelte: a fő gondolat az, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen, mint akinek nincsen. Arról is beszélt, hogy „megérti” az LMBTQ-csoportba tartozókat, „de azt ne várják, hogy ők neveljék a mi gyerekeinket”.
A gyerekvállalás témáját a napokban bejelentett adóvisszatérítéssel együtt tovább bontogatva aztán elmondta, hogy csodálattal néz azokra a nőkre, akik dolgoznak és közben gyereket is nevelnek, „előbb-utóbb mindenki a konyhában köt ki”.
A gyerek az gond, költséggel is jár, erőfeszítést is igényel, nem lehet egyszerre otthon is lenni a gyerekkel meg dolgozni is, vagy legalábbis ez nagyon nehéz, a nők próbálkoznak ezzel, de nem sikerül mindenkinek. A gyereknevelés mellett jól megfizetett munkahelyet találni, összeegyeztetni karrierszempontokat a családdal, az rendkívül nehéz dolog. Én csodálattal nézem a hölgyeket, akik ezzel próbálkoznak 

– mondta Orbán Viktor, aki szerint „gazdasági motiváció” is kell ahhoz, hogy „a fiatalok korán, kellő komolysággal elkötelezzék magukat a családi élet mellett”.

Hirdetés