Orfűi bicikliút: tesznek a biztonságért

Várhatóan szeptember második felében már végigtekerhet bárki a Pécs és Orfű között épülő kerékpárúton: a munkások nemrég álltak neki az aszfaltozásnak. A nagyrészt a mecseki erdőben vezető védett szakasz Magyarürögről indul, s egészen a Pécsi-tó melletti abaligeti elágazásig vezet. Azonban már akadnak kritikus hangok a még épülő beruházással kapcsolatban.

hirdetés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy mintegy félmilliárd forintos uniós támogatást nyert, s Pécs és Orfű önkormányzatának önrészével valósulhat meg a régóta várt bicikliút a két település között. A nyomvonal a Mecsek egyik legszebb részén halad: az út a Magyarürögi útról indul, majd Égervölgy érintésével a Remeterétig vezet az országút mentén az erdőben.

A bringasztráda nyomvonala egyedül a Mecsek északi oldalán keresztezi a közutat, majd a Vízfő-forrásnál, a malomnál ér be a faluba. A Kistó keleti oldala után érinti a faluközpontot és a strand tó felőli részét, majd a dombon átvágva éri el Abaligetet. Több kerékpáros szerint az ominózus kereszteződés balesetveszélyes: egy arra járó biciklis vetette fel, hogy e problémát esetleg egy híd kialakításával lehetne orvosolni.

Az ötletet a kerékpárút tervezőmérnöke, Molnár István utópisztikusnak nevezte, mondván a domborzati viszonyok nem indokolják a műtárgy beépítését. Mint kiderült, figyelnek a célközönség észrevételeire, ezért több óvintézkedést is tettek a kereszteződéssel kapcsolatban. Egy úgynevezett hattyúnyak kialakításával oldották meg a kereszteződésre való rávezetést, ezzel lassításra kényszerítve az arra tekerőket, s az egész kereszteződést Pécs irányába „tolják”.

A beláthatóságot pedig hetvenről száztíz méterre növelték azzal, hogy kivettek egy részt a szomszédos domboldalból. A bicikliseknek – ezen felül – rázókövek és korlátok jelzik a veszélyes szakaszokat, az autósok figyelmét pedig sárga felfestéssel és táblákkal hívják majd fel – ezek azonban plusz költséget is jelentenek.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere úgy fogalmazott, mivel e beruházásnál lehetett tervezni tartalék keretet, a most felmerülő költségek fedezése ezért megoldható. A mostani beruházásban tizenkét kilométernyi út épül meg, így szeptember közepére összesen húsz kilométernyi védett szakaszon tekerhetnek a biciklisek hegyen, völgyön, vízparton.