Őri László: fontosak az idősek Pécs számára

„Pécs megbecsüli az időseket, mert ők azok, akik a város fejlődését meghatározták” – jelezte az Idősek Világnapja kapcsán tartott köszöntőjében a megyeszékhely alpolgármestere a pécsi Integrált Szociális Intézmények Zipernowsky utcai otthonában.

hirdetés

Dr. Őri László hétfőn délelőtt emlékeztetett arra, hogy az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Napjainkban jóval több mint félmilliárd hatvan év feletti személy él a világon. Az alpolgármester hangsúlyozta: a fiatalabb generációk sokat köszönhetnek az időseknek, ezért fontos a generációk közötti párbeszéd, és az, hogy a szép kort megélt embereknek meglegyen a helyük a családokban.

– A mi feladatunk, hogy segítsük ezt a folyamatot, s legyen méltóságteljes az időskor, hogy lebontsuk az idősekkel szembeni előítéleteket, hogy támogassuk az időskori tanulást – mondta Őri. Az alpolgármester kitért rá: ennek jegyében például 2010 óta minden évben októberben, így ezen a héten is térítés nélkül látogathat meg komolyzenei produkciókat mintegy 4 000 nyugdíjas pécsi.

Emellett az otthonokban folyamatosak a korszerűsítési munkálatok, valamint az alpolgármester javaslatára férőszámbővítésről is döntést hozhat a közgyűlés.